En av personerna bakom rapporten, Niklas Långström, är förskräckt över vad hans forskning använts till. Foto: TT

Antihomolag motiveras med svensk forskning

Uppdaterad
Publicerad

Ugandas president valde tidigare i veckan att skriva under en ny antihomolag, ett beslut han bland annat grundar på forskning från Karolinska Institutet. ”Ingen forskning får användas för att bestraffa homosexuella”, säger en forskarna bakom rapporten till SVT.

I en artikel i den ugandiska dagstidningen Daily monitor förklarar Ugandas president Yoweri Museveni varför han valt att skriva under den nya lag som innebär att homosexuella riskerar att dömas till långa fängelsestraff.

Motiveringen hittar presidenten i forskning som han menar kunnat påvisa att homosexuella i större utsträckning påverkats av fostran snarare än gener – forskning han bland annat hämtat från Karolinska institutet.

”Eftersom min ursprungliga teori att det kan finnas människor som föds som homosexuella har motbevisats av forskning så har de homosexuella förlorat sina argument i Uganda” skriver Yoweri Museveni.

”De homosexuella har förlorat sina argument”

Den ugandiske presidenten skriver att han känt tveksamhet inför den nya lagen, närmare bestämt kring hur man ska behandla den del av befolkningen som eventuellt fötts som homosexuella. Dessa tveksamheter, skriver han, har den svenska forskningen hjälpt till att undanröja.

”Eftersom uppfostran är den främsta orsaken till homosexualitet kan samhället göra något åt att motverka trenden. Därför har jag gått med på att skriva under lagen” skriver han.

Forskare: Jag är förskräckt

Niklas Långström är en av forskarna bakom rapporten. Han skriver i ett inlägg på Facebook att presidenten helt misstolkat forskningsresultaten och missbrukar dem för att försvara ”oacceptabel, icke-demokratisk lagstiftning”.

– Jag är förskräckt över att man använder forskningsresultat för att försvara bestraffning av homosexuella, säger Niklas Långström till SVT Nyheter.

Förutom resonemangen om homosexuella passar Ugandas president på att ”officiellt varna sitt folk” för andra sexuella beteenden han menar att västerländska samhällen uppmanar till – bland annat oralsex.

– Munnen är inte konstruerad för andra ändamål än kyssar, det är dessutom mycket ohälsosamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet