Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se spanjorer på stan reagera på senaste restaureringsfiaskot. Foto: Twitter

Apjesus får konkurrens av ny katastrofrestaurering

Uppdaterad
Publicerad

Apjesus och rosenkindade Sankt Göran – de två misslyckade restaureringarna – har nästan nått status av moderna konstklassiker. Nu har de fått sällskap av ytterligare ett verk. Även denna gång i Spanien.

Efter den mycket uppmärksammade förvandlingen av väggmålningen ”Ecce Homo”, som sedemera blev ”Apjesus”, och den tveksamma färgsättningen av en staty som numera är känd som ”Rosenkindade Sankt Göran” eller ”Tintin St: George” på engelska har ytterligare ett verk tagit plats på scenen för försämrade figurer.

Det handlar om en stenstaty på en tidig 1900-talsbyggnad i staden Palencia i nordvästra Spanien som utgör ett lokalt huvudkontor till banken Unicaja.

Surrealistisk mardröm

Den misslyckade förvandlingen blev först uppmärksammad i lördags när konstnären Antonio Guzman Capel la ut en bild på vad han själv beskrev som ett ”misstag” i sina sociala medier.

Vad som tidigare föreställde en leende flicka ser nu ut som något ur en surrealistisk mardröm. Brittiska The Guardian nämner att statyn har en viss likhet med USA:s president Donald Trump, alternativt sandfolket från Star Wars-filmerna.

”Det ser ut som ansiktet på en seriefigur”, skrev Guzman Capel själv.

Oklart vem som ligger bakom

Vem som orsakat förvandlingen är oklart. Figuren sitter högt upp på byggnaden och är svår att upptäcka om man inte vet vad man letar efter. Troligen har det skett vid en fasadrenovering vid något okänt tillfälle, skriver lokaltidningen El norte de Castilla.

Den drabbade byggnaden ligger på stadens huvudgata och kritiken och hånen på sociala medier har inte låtit vänta på sig. ”Spanjorerna har gjord det igen” och ”Värre än Ecche Homo” är några av rubrikerna på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer