Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de utrotningshotade vrålaporna har drabbats av värmeböljan i Mexiko. Varning för obehagliga bilder. Foto: Sergio Valenzuela via AP, Reuters

Apor faller döda ur träden – under värmebölja

Uppdaterad
Publicerad

En svår värmebölja i sydöstra Mexiko har satt utrotningshotade mantelvrålapor i fara. De senaste veckorna har ett 80-tal fallit döda från träden till följd av värmen.

– Vi måste ta hand om djuren och vi kommer att göra det, säger Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, till Reuters.

I regionen Tabasco i sydöstra Mexiko – där temperaturen väntas överstiga 45 grader i veckan – rapporterar lokalmedia att minst 85 mantelvrålapor dött de senaste veckorna. Och lokala myndigheter bekräftar trenden utan att ange någon dödssiffra, skriver Reuters.

Myndigheterna tillskriver även dödsfallen till torka. En källa uppger för Reuters att det bekräftats dödsfall av mantelvrålapor i tre av regionens kommuner.

I skogen Camalcalco, Tabasco, kan volontärer ses samla ihop kroppar av de döda aporna som trillat ur träden som fallfrukt. Samtidigt som man placerar ut hinkar med vatten och frukt för att stävja ytterligare dödsfall.

”Beror på värmen”

Biologen, med inriktning på vilda djur, Gilberto Pozo säger till AP att någonting händer med klimatet i regionen som leder till dödligheten för aporna.

– Det finns inte längre några gynnsamma miljöförhållanden, med andra ord försvinner en länk i ekosystemet, säger han.

Den mexikanska presidenten Andrés Manuel López Obrador – som kommer från regionen – sa under måndagen på en presskonferens att han aldrig upplevt värmen så illa som den varit på sistone. Och att det är grunden till de döda aporna.

– Det beror på att värmen är så stark, jag har besökt de här delstaterna under lång tid och jag har aldrig upplevt det så starkt som nu, sa han när han fick frågan om apornas död.

Det mexikanska hälsodepartementet har även rapporterat att 26 personer dött till följd av värmerelaterade orsaker mellan starten av värmesäsongen 17 mars och 11 maj.

Samordnade insatser

På måndagen skrev även Mexikos miljödepartement i ett uttalande att man kommer genomföra samordnade insatser för att ta fastställa apornas dödsorsak.

De gav flera möjliga orsaker, däribland värmeslag, uttorkning, undernäring eller besprutning av grödor med giftiga jordbrukskemikalier. De uppmanar även befolkningen att meddela myndigheter om de hittar döda djur.

Mantelvrålapan

Mantelvrålapan i Mexiko (Alouatta palliata) är sedan 2020 en hotad art på IUCN:s rödlista och en art vars bestånd fortsätter att minska.

Framförallt finns mantelvrålapan i fyra mexikanska regioner, Chiapas, Veracruz, Tabasco och Oaxaca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.