Margrét Maack är en flitig användare av ”incestappen”. Foto: SVT

Dejting-app varnar islänningar från släktingar

Uppdaterad
Publicerad

I ett land med få invånare där nästan alla är släkt med alla kan det vara svårt att hitta en partner. Risken finns att den man träffar är för nära. Nu finns lösningen: en app som visar rött ljus och varnar.

Ett 15-tal tjejer i tjugoårsåldern fyller danssalen i en lokal mitt i Reykjavik. Ur högtalarna hörs Beyoncés ”Single ladies”. Längst fram står Margrét Maack och räknar in: ”Einn, tveir, thrir, fjorir”.

– Jag är singel, jag vet inte varför. Jag letar inte direkt, men det skulle vara kul att träffa någon, berättar hon.

När Magga, som hon kallas, inte dansar, är hon programledare på isländsk tv. Hon går ofta ut i Reykjavik och ibland händer det att hon träffar någon hon gillar. Men hon berättar att det kan vara svårt att dejta på Island.

– Det är svårt att förklara för andra. Man riskerar alltid att stöta på ett ex, eller någon du legat med. Eller en släkting som är för nära.

Island har 320.000 invånare, och de flesta är släkt i minst sjunde led.

– Det går historier som tjejen som spenderade en natt med en kille, så träffas de på släktmiddag dagen efter. Paniken över att det kan hända gör att historierna förs vidare, kanske är det mest myter, men ändå, säger Magga.

Varnar för nära relationer

Några ingenjörsstudenter på Islands universitet kom på lösningen på dejtingproblemet. En app till telefonen som varnar om den man träffar är för nära, en ”incest prevention app”.

– ”Bump in the phone before you bump in bed”, är vår slogan, säger Hakón Thrastar Björnsson och visar hur det fungerar.

Han stöter ihop sin mobiltelefon med kompisen Alexander Annas Helgasons. Efter en stund visas en liten rutan där det står ”grönt ljus, go for it” och en röst säger ”oh yeah”! Om en av dem istället loggar in som en nära släkting syns en varningstext, och ett sirenljud hörs.

”Incestvarnaren” kom till på skoj

Appen bygger på den populära databasen Islendingabok. Där finns alla islänningars släktband dokumenterade sedan landet befolkades för 1200 år sedan. De islänningar som vill kan få en inloggning och söka bland sina släktingar.

Killarna som designat appen förklarar att incestvarnaren var en bi-funktion som kom till mest på skoj. De flesta av de 16.000 som laddat ner IslendingaAPP använder den snarare för att leta bland sina släktingar av andra orsaker. Islänningarna är av tradition väldigt intresserade av familjeband och släktforskning.

Genetiker menar också att risken för inavel på Island är väldigt liten, och tonar ner behovet av varningar.

– Incestappen var en funktion vi lade till för skojs skull, säger Hakón Thrastar Björnsson. Den är en bra sak att börja prata om när man träffar någon, ett sätt att bryta isen eller att ta kontakt.

Har fått stor spridning

Men just incestfunktionen har vållat stor uppmärksamhet. De fyra ingenjörsstudenterna vann en tävling på Island för bästa innovation, och plötsligt spred sig nyheten om uppfinningen över världen.

– Vi har intervjuats av BBC, CNN och Al Jazeera, berättar de.

Allvar eller inte, ute på Reykjaviks krogar används appen flitigt.

– Först kollar man in killen man träffat kvällen innan på Facebook och frågar alla kompisar där om honom. Sedan loggar man in på appen Islendingabok. Det hör liksom till standardkollen, säger Margrét Maack.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.