Med hjälp av appar kan pilgrimerna lättare hitta rätt i de tältstäder som byggs för den årliga pilgrimsresan hajj. Foto: AP/Dar Yasin

Appar hjälper pilgrimer vid vallfärd till Mecka

Uppdaterad
Publicerad

Muslimer från hela världen som samlas till pilgrimsfärden i Mecka kan nu få hjälp av den moderna teknologin. De saudiska myndigheterna vill genom smarta appar försöka förhindra olyckor och ge sjuka människor snabbare tillgång till vård vid jätteevenemanget hajj.

Hundratusentals muslimer har nu samlats för årets hajj i den heliga staden Mecka. Alla muslimer som har möjlighet förväntas genomföra pilgrimsfärden en gång i livet. Det är en betydelsefull handling för att komma närmare Gud och stärka sin tro.

Vissa ritualer

Vallfärden följer vissa bestämda ritualer. Under den första dagen ska pilgrimerna vandra sju varv motsols runt Kaba i den heliga moskén. Pilgrimerna förväntas också färdas till andra heliga platser – som kullen Arafat och till Muzdalifa, där man utför en symbolisk stening av djävulen. Många betalar researrangörer som hjälper pilgrimerna att orientera sig.

Säkerheten viktig

Det är en logistisk utmaning för myndigheterna när pilgrimerna samlas och ska förflytta sig mellan de heliga platserna. Man lägger ner stora summor på säkerhetsarrangemangen. 2015 dog flera tusen människor när panik uppstod i den stora folkmassan. Ett särskilt hajj-ministerium ansvarar för organisationen och för de gigantiska tillfälliga tältstäder som byggs för evenemanget.

Smarta appar

I år har man tagit modern teknologi till hjälp. I appen Smarthajj finns information om hälso- och sjukvård, en checklista och guider till de heliga städerna Mecka och Medina. Om man blir akut sjuk eller om ett olycksfall inträffar kan man via tjänsten larma sjukvårdspersonal direkt. En annan app erbjuder översättningstjänster eftersom pilgrimerna kommer från hela världen, enligt hajj-ministeriets hemsida.

Vid den heliga moskén i Mecka finns Kaba och den heliga stenen. Muslimska pilgrimer från hela världen samlas här för att gå sju varv runt byggnaden. Foto: AP/Hassan Ammar

Ett indiskt företag har utvecklat appen Hajj Navigator, där man får information om avstånd genom att knappa in sitt geografiska läge. En interaktiv app, Hajjsalam, hjälper pilgrimen att räkna antal varv man gått runt Kaba. Den ger också möjlighet att lyssna till rätt böner vid rätt tillfälle.

Tagga tältet

Det Dubaibaserade startup-företaget Hajjnet har utvecklat en tjänst som ger pilgrimen möjlighet att markera, eller tagga, sitt tält i tältstaden i Mina för att lättare hitta tillbaka.

I hajj-guide finns information om bakgrunden till pilgrimsfärden och goda råd om förberedelser och lämplig klädsel, enligt en kartläggning som Al-Arabiya har gjort.

Fakta: Pilgrimsresan hajj

Hajj-pilgrimsresan är en av islams fem pelare, som utgör grunden i hela religionen. Varje muslim som kan uppbringa medel för den förväntas vallfärda en gång i livet.

Mecka, och då i synnerhet Kaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina där Profetens grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Vid vallfärden utförs flera olika riter. Pilgrimerna vandrar till exempel sju gånger runt Kaba i Stora moskén. Djävulen stenas också symboliskt till döds.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.