15.000 asylsökande barn ska nu få börja i skolan i Grekland. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Applåder när flyktingbarnen började i grekiska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Redan flera timmar innan skolbussen skulle hämta dem stod de uppradade med sina nya skolväskor i regnbågens alla färger och väntade. Skolstart är ofta en högtidlig dag men för flyktingbarnen i Lavrion var det större än så – och för Grekland var det historiskt.

Att låta 15.000 asylsökande barn få börja i skolan ett par timmar om dagen har inte varit helt odramatiskt för grekerna. Den en gång så öppna famnen är lite mer sluten och tålamodet lite mindre.

Framme vid skolan möts barnen från lägret av applåder från byborna. Här är de välkomna. Foto: Ronald Verhoeven/SVT
#flykt

– Jag förstår det. Jag kommer ju hit och är arbetsvillig och tar någons jobb. Sådant sticker i ögonen och dessutom så kostar jag ju en massa pengar. Men jag vill inte vara en börda, berättar flyktingen Mahmoud för SVT Nyheter.

Han flydde från Syrien tillsammans med sin mamma och sina småsyskon. Nu bor familjen i en campingstuga i Lavrion, där de väntar på att få besked om asyl i Europa.

”Kändes som vi kommit till paradiset”

Men i dag sitter de inte och väntar. Istället är Mahmoud och småsyskonen på väg till skolbussen. Mahmoud ska hjälpa de syriska barnen i skolan och tolka vad som sägs.

Mahmoud hjälper barnen med remmarna på ryggsäcken. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Mahmoud är vältalig och välutbildad. I Damaskus jobbade han på hotell, och han har stor nytta av de språkkunskaperna han fick där nu när familjen nått Europa.

– När vi kom hit från de överfulla kajerna och smutsen i Pireus kändes det som om vi kommit till paradiset. Men nu vet jag inte längre, berättar Mahmoud för SVT Nyheter.

Familjen lämnade Syrien efter att Mahmoud hotats av Assads säkerhetsstyrkor. Och nu vill familjen till Tyskland där pappa och bror redan finns.

”Dör inombords av väntan”

I Grekland väntar mellan 60.000 och 70.000 asylsökande på att få besked. En process som bland annat Tyskland har kritiserat för att gå för långsamt och vara för ineffektiv.

Men väntetiderna i det grekiska asylsystemet är långa och det går inte ens att få ett besked om när man kan få ett besked. Tar det tre månader eller tre år jag vet inte, ingen vet, säger Mahmoud som har varit i Grekland sedan i början av mars och bara väntat.

– Man dör lite inombord av ovissheten om framtiden. Egentligen skulle vi kunna utnyttja tiden till att lära oss språk och vi skulle kunna jobba. men nu går vi bara här och väntar säger han och skakar tyst på huvudet.

SVT:s Ulrika Bergsten tillsammans med Mahmoud i Grekland. Mahmoud bor med sin familj i en campingstuga i Lavrion i väntan på asylbesked. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Ett av problemen säger migrationsexperter vi talat med i Aten att det inte går att betrakta Turkiet som ett säkert land att skicka tillbaka flyktingar till, och därmed faller av de viktiga delarna i EUs migrationsuppgörelse med Turkiet. Tanken var att alla de som inte hade asylskäl eller som riskerar förföljelse skulle skickas tillbaka tillsammans med de som inte kom på ett lagligt sätt.

Möts av applåder vid skolan

De stora olagliga lägren i Pireus och Idomeni är tömda och överallt runt om i de små städerna försöker den grekiska staten tillsammans med biståndsorganisationer bygga upp små permanenta läger med bättre boenden. Allt mer ser det ut som om migranternas läger blir en permanent del av det grekiska samhället, likt de stora lägren i Libanon och Jordanien.

Och i dag kom Grekland ett steg närmare den utvecklingen när flyktingbarnen fick börja i skolan. I medier har rapporter kommit om protester mot flyktingbarnens skolgång, men så såg det inte ut här i Lavrion.

Framme vid skolan möts barnen från lägret av applåder från byborna. Här är de välkomna.

Nyblivna skolpojkar ger varandra high five. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet