Äldre Iphone-modeller går långsammare. Foto: TT

Apple bekräftar: Gör medvetet mobilen långsammare

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge spekulerats och på nätet ryktats om att Apple medvetet gör sina Iphone-modeller segare i takt med att de åldras. Nu adresserar teknikjätten påståendet – och medger att det stämmer, men att det inte görs för att tvinga kunderna att byta mobil oftare.

En del röster har höjts på nätet för att Apple över tid avsiktligt sänker prestandan på Iphone-enheter i syfte att sälja fler nya mobiler, något företaget inte kommenterat – förrän nu.

Hävdar motsatsen

I ett uttalande till tekniksajten Techcrunch bekräftar företaget att de medvetet gör sina Iphones långsammare med åren.

Men det ska inte ha någonting med försäljningssiffror att göra utan beror enligt Apple i stället på att man vill skydda batteriet i de åldrande mobilenheterna från att slitas ut alldeles för snabbt.

”Litiumjon-batterier blir mindre kapabla att tillhandahålla topprestanda i kyla, när batterinivån är låg och när de över tid åldras, vilket kan resultera i att enheten oväntat stängs ned för att skydda de elektroniska komponenterna”, skriver bolaget i uttalandet.

”Borde vara oacceptabelt”

Det finns dock de som ställer sig kritiska till förklaringen. Nyhetssajten The Verge menar att företaget enkelt hade kunnat lösa problemet genom att använda ett större batteri i mobilerna eller göra det enklare och billigare för konsumenterna att byta batteri.

”Men det lyfter också ett enormt problem med Iphone: produkten som kostar 700 till 1.000 dollar klarar, som den är designad, inte att fungera på topp efter bara ett års användande. Det borde vara oacceptabelt””, skriver sajten.

Apple uppger också för Techcrunch att de förra året släppte en funktion för Iphone 6, Iphone 6s och Iphone SE som ska förhindra att enheterna stängs av oväntat under nämnda förhållanden. Funktionen ska också ha uttökats till Iphone 7 med uppdateringen till operativsystemet ios 11.2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.