Arkivbild: När experter hos Google nyligen gick ut med att Iphone-telefoner hackats i ”massintrång” så var det ett avslöjande som fick många i branschen att sätta kontorskaffet i halsen. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Apple och Google i gräl om Iphone-hack med Kinakoppling

Uppdaterad
Publicerad

Hårda ord utväxlas mellan tech-jättarna efter avslöjanden om omfattande angrepp mot Iphones. Apple tonar ned allvaret men bekräftar samtidigt uppgifter om en kinesisk koppling – och får nu skarp kritik, i ett känsligt läge inför nya Iphonesläppet.

När experter hos Google nyligen gick ut med att Iphone-telefoner hackats i ”massintrång” så var det ett avslöjande som fick många i branschen att sätta kontorskaffet i halsen.

Attackerna beskrevs som de största kända att drabba Apple-telefoner, som annars anses ha god säkerhet. De ska ha utnyttjat en rad sårbarheter, inklusive sådana som inte ens Apple kände till men som nu är åtgärdade. Snart kom dessutom uppgifter om att spåren pekade mot Kina.

Men Apple har inte lagt sig platt för uppgifterna och publicerade i helgen ett uttalande. Där medger Apple att delar av rivalens avslöjande stämmer, men man bestrider påståenden om attackernas omfattning. Bedömare har också påpekat att uppgifterna kommer i ett känsligt läge inför tisdagens släpp av nya Iphone-modellen.

Står fast vid uppgifterna

Google ”ger den felaktiga bilden av 'massintrång' för att 'övervaka privata förehavanden hos hela befolkningar i realtid' vilket underblåser oro bland alla Iphone-användare för att deras enheter hackats”, skriver Apple och tillägger: ”Så var aldrig fallet”.

Enligt Apple så förefaller attackerna ha pågått i två månader snarare än två år och ska inte ha varit brett riktade mot allmänheten.

Google har å sin sida stått fast vid sina uppgifter om Iphone-hacket. Medieuppgifter pekar på att även Googles operativsystem Android samt Windows ska ha varit drabbat.

Bekräftar kinesisk koppling

Men uttalandet innehåller mer. Till synes för att tona ned faran för folk i gemen bekräftar Apple att de infekterade sajterna innehöll material riktade mot uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp i Kina som är föremål för mycket långtgående övervakning och statlig kontroll.

Apple pekar inte ut någon skyldig, men sajten Techcrunch har uppgett att statligt styrda kinesiska hackare legat bakom. Apples formulering har lett till kritik om att Apple borde ha uttryckt sitt stöd till uigurer.

”Vad som stör mig mest med Apple nu för tiden är att de är helt inne i den kinesiska marknaden och, därmed, vägrar säga något som 'En regering inställd på etnisk rensning av en minoritetsbefolkning har genomfört en masshacknings-attack mot våra användare”, twittrar Nicholas Weaver, en forskare vid UC Berkeley.

Räckte med att besöka sajterna

Enligt Googles ursprungliga bloggpost så ska attackerna ha härstammat från sajter med tusentals besökare i veckan och pågått i minst två år. De beskrevs då i medier som de mest omfattande lända attackerna mot Iphone-telefonen, vars operativsystem Ios anses säkert.

Personuppgifter och krypterade chattar ska ha stulits och anmärkningsvärt nog så ska det har räckt att offret besökt de drabbade sajterna utan att ladda ned några filer.

Experterna på Google ska ha tipsat konkurrenterna på Apple den 1 februari och snart därefter ska sårbarheterna ha åtgärdats.

Google gick inte ut med vilka sajter som drabbats eller vem som kan ha legat bakom. Snart kom dock medie uppgifter om att kinesiska uigurer var måltavlan, vilket riktade misstankar mot Kina. Apple har nu bekräftat att de drabbade sajterna var riktade till uigurer, men företaget har inte pekat ut någon misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.