Användare berättar om att de uppdaterar sin Iphone och får tillbaka raderade bilder. Foto: Andrew Harnik/AFP/TT

Apples nya uppdatering påstås ta tillbaka raderade bilder

Uppdaterad
Publicerad

Appleanvändare vittnar om att gamla, raderade bilder och ljudmeddelanden dyker upp i mobilen igen efter teknikjättens senaste IOS-uppdatering. Det påstås handla om filer som är flera år gamla, vilket har väckt diskussioner i sociala medier – något som flera internationella medier rapporterat om.

”Jag är så obekväm. Är det någon annan som har det här problemet, med att bilder kommer tillbaka?” skriver en användare på Reddit. ”Jag har fyra bilder från 2010 som fortsätter dyka upp som de senaste bilderna jag laddat upp på Icloud. Jag har raderat dem flera gånger”, skriver en annan.

Gamla filer som plötsligt dyker upp i Apples mobiler och surfplattor igen, efter att de sägs ha raderats, har väckt frågetecken hos användare runt om i världen.

I sociala medier yttras oro kring att teknikföretaget ska ha åtkomst till data som utåt sägs vara raderad.

– Det är ännu inte säkerställt vad det är som försiggår på de här mobilerna som har uppgraderats till den senaste versionen av IOS. Vi måste komma ihåg att det dels kan bero på en faktiskt bugg, dels på att användarna har missförstått någonting – att de tror att de har raderat något, när de i själva verket inte gjort det, säger IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka.

Har inte kommenterat påståendena

Apple själva har i skrivande stund inte uttalat sig om det påstådda problemet och i väntan på konkreta besked menar Nikka att vi bör utgå från att det är något som möjligtvis kan inträffa och som rent tekniskt är möjligt.

Vi vet inte om den påstådda incidenten är kopplad till den lokala mobiltelefonen eller till molntjänsten Icloud, säger Nikka, som menar att det sistnämnda skulle vara en mer allvarlig situation.

– I så fall har Apple haft tillgång till bilder som de inte ska ha haft tillgång till. Det kan vara problem inte bara ur ett integritetsperspektiv, utan även ett regelefterlevnads-perspektiv.

Hör IT-säkerhetsspecialisten om hur du skyddar dina bilder i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.