Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Kolonialism och västerländsk exploatering av Afrika har bäddat för sympatier”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov är på turné i Afrika.

Han besöker flera afrikanska länder – i ett försök att knyta länderna närmare Ryssland under kriget i Ukraina.

– Århundrade av kolonialism och västerländsk exploatering av Afrika har bäddat för sympatier för Ryssland, säger Redie Bereketeab, professor och forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

Många afrikanska länder uppfattar kriget i Ukraina som ytterligare en front i kampen mellan väst och Moskva, förklarar Redie Bereketeab.

Ett stöd till Ukraina skulle för många afrikanska ledare betyda ett stöd till vad de uppfattar som ett expansivt Nato och en världsordning som domineras av väst – och detta vill de inte ställa sig bakom, säger han.

Kritiska till västvärldens historiska roll

Den globala södern och i synnerhet de afrikanska länderna, har alltid varit under ett beroende av globala hegemoniska aktörer, vare sig det är av föredetta kolonialmakter i väst, eller nu på senare tid också Kina. Då verkar man tycka att Ryssland är det mindre problemet jämfört med västvärlden, menar professor Henning Melber, även han forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

– Men detta är en felaktig uppfattning, då Rysslands också har legosoldater som krigar och förstör i Afrika – bland annat den ökända Wagnerguppen som har satts in i Mali, Libyen och ett halvt-dussin andra afrikanska länder som har relationer till Kremlin, säger professor Melber.

Dubbelmoral och saknad tillit

Ur ett afrikanskt perspektiv – om man nu kan generalisera – är ingen av de inblandade aktörerna pålitlig, menar både professorerna. Dilemmat är att det finns dubbelmoral på alla sidor.

– Medan Ryssland påstår sig aldrig ha varit en koloniserande makt – vilket stämmer för Afrika men inte Europa – så hävdar väst att de främjar mänskliga rättigheter, men var alltid villiga att blunda och stänga för öronen när dessa kränktes i Afrika, säger professor Melber.

Matkrisen ett resultat av kriget – och sanktionerna

Kriget i Ukraina har lett till en matkris i stora delar av Afrikas horn och Mellanöstern, vilket väst håller Ryssland ansvarig för. Detta är någonting Lavrov försöker tillbakavisa och delvis har fått gehör för.

– Många afrikanska ledare ser Europas och västs sanktioner mot Ryssland som unilaterala och hänsynslösa mot hur de påverkar Afrika, förklarar professor Bereketeab. Istället vill de se en diplomatisk lösning och har ställt upp att agera som medlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.