Valet i Norge ledde till maktskifte, och Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ser ut att ta över efter Høyres Erna Solberg. Foto: NTB/TT

Norskt maktskifte: ”Vi klarade det”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir regeringsskifte i Norge och allt pekar på att den nya statsministern blir Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet får en majoritet av mandaten i stortinget, enligt prognosen på tisdagsmorgonen.

– Vi har väntat, vi har hoppats och vi har arbetat hårt. Och nu kan vi äntligen säga: Vi klarade det, säger Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre ser ut att få sin ”drømmeregjering”, det vill säga att få regera ihop med Senterpartiet (SP) och Sosialistisk venstreparti (SV), utan att bli beroende av Rødt och Miljøpartiet De Grønne.

Det kommer dock att dröja innan en ny regering kan presenteras. Gahr Støre ser fram emot kommande samtal med förmodade allianspartierna Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet (SP).

– Vi ska ta de samtalen under de närmaste dagarna och sedan får det ta den tid det tar tills vi har en regering, säger han i NRK:s partiledarutfrågning under natten.

SV-ledaren Audun Lysbakken ser fram emot samtalen.

– Vi är redo för förhandlingar. Men politiken får avgöra. Det är för sent på kvällen att gå in på detaljer nu, men klimatet, oljan och skattefördelningspolitiken är ju de viktigaste frågorna, säger han i NRK:s utfrågning.

Solberg tackade

Trots valsegern gör Arbeiderpartiet (AP) sitt sämsta val i röster räknat sedan 2001, men segerkänslan fanns där tidigt på kvällen, och när statsminister Erna Solberg från konservativa Høyre klev fram på partiets valvaka erkände hon sig besegrad:

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Hennes parti har tappat mellan fyra och fem procentenheter sedan 2017 och får drygt 20 procent av rösterna.

Från andra sidan gränsen, i Sverige, gratulerar statsminister Stefan Löfven AP till valframgången i en mejlkommentar till TT:

”Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet”, skriver Löfven.

Klar majoritet

Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda majoritetsregering krävs minst 85 mandat. Och det klarar AP, SP och SV.

Enligt den norska valmyndighetens prognos på tisdagsmorgonen, med drygt 99 procent av rösterna räknade, fick AP 26,4 procent, SP 13,6 procent och SV 7,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.