Det blir fortsatt högerregering i Norge. Foto: TT

Erna Solbergs lycka: ”Fyra nya år”

Uppdaterad
Publicerad

De borgerliga med Erna Solberg i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till.
– Vi har fått fyra nya år för att vi har levererat resultat på det vi har lovat, säger Solberg.
Efter valet kommer nu nästa utmaning: samtal om hur samarbetet mellan högerpartierna ska gå vidare.

Jublet ville inte avta när statsministern dök upp på valvakan när röstsiffrorna tydligt såg ut att gå hennes väg. Hon säger att partiet har fått stöd för fyra år till för att det har levererat resultat på det som lovades 2013.

Hon har bjudit in Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre om hur deras samarbete ska gå vidare.

– Vi har ett tydligt mandat. Jag tror att vi kan hitta bra sätt att diskutera med partierna på, säger Erna Solberg enligt norska medier.

Besviken Støre

Valresultatet var länge väldigt jämnt, men en besviken Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet, fick erkänna sig besegrad under kvällen.

I den traditionella partiledardebatten som följde på valkvällen sade han hans parti kommer att vara en stark opposition i stortinget.

– Vi ska gå igenom det här ordentligt. Vi har ett resultat som är en stor besvikelse för vårt parti eftersom vi hoppades på att ersätta regeringen. Vi klarade inte det, säger han.

Beroende av stöd

Solberg är nu beroende av stöd från det liberala partiet Venstre och Kristelig Folkeparti för att få majoritet i stortinget, och ingen av de partierna vill att högerpopulistiska Fremskrittspartiet ska fortsätta finnas med i regeringen.

Men det är just de tre partierna som Solberg har bjudit in till samtal om fortsatt samarbete.

– Vår regering har hela tiden arbetat utifrån utgångspunkten om att vi ska förvalta fyra partier och deras väljare. Det är min ambition även framöver, säger Solberg i partiledardebatten natten till tisdag, rapporterar norska medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norska valet 2017

Mer i ämnet