”Jag kan stöta på 25 vattensvin på min tomt. Jag överdriver inte, jag har räknat dem” säger Gustavo Iglesias till AP. Foto: Gustavo Iglesias via AP

Jättegnagare ställer till med besvär för välbärgade i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i det välbärgade området Nordelta har börjat tröttna på de vattensvin, gigantiska gnagare, som ses vandra på gator och över trädgårdar.

Nordelta är ett bostadsområde i utkanten av Buenos Aires, Argentina. Det byggdes år 2000 vid ett floddelta och är ett inhägnat bostadsområde, en så kallad ”gated community”, för välbärgade personer som vill bo i lugn och ro.

Men den senaste tiden har friden allt mer kommit att störas av kapybara, även kallade vattensvin, som är världens största gnagare.

Antalet växer

De alltmer självsäkra växtätarna ses nu vandra på gator och över trädgårdar i den lyxiga området. Och antalet växer konstant. De äter ur trädgårdar, plantor och även mindre träd, och de har till och med attackerat en hund.

Gustavo Iglesias, en av invånarna i Nordelta, beskriver hur relationen med djuren gått från trevlig och pittoresk till irriterande och besvärande. Han kan gå ut från sitt hus och hitta 25 vattensvin på tomten.

– Och jag överdriver inte, för jag räknade dem, säger han.

Våtmarker försvunnit

Enligt Sebastian Di Martino, på naturorganisationen The Rewilding Argentina Foundation, har gnagarna drivits in till bostadsområdet sedan deras naturliga habitat, våtmarkerna, minskat till ytan.

För ett år sedan ödelade en brand över 300 000 hektar våtmark i ett närliggande floddelta. Samtidigt har även urbaniseringen brett ut sig över andra våtmarker.

Sebastian Di Martino beskriver det som ett havererat ekosytem, där många djurarter försvunnit medan vissa är kvar.

– Bland de som försvunnit finns stora rovdjur som tidigare hållit populationen vattensvin på en viss nivå, konstaterar han.

Kapybara, Vattensvin

Vattensvinen är en vattenlevande växtätare som väger 35–75 kilo och är över en meter hög.

Den påminner i sitt levnadssätt om flodhästar men är närmare släkt med marsvin. Den förekommer i tropiska Sydamerika från Panama till norra Argentina.

De får 1-7 ungar/kull, efter fem månaders dräktighet.

Källa: Ne.se, kolmarden.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.