Grönsaker till salu på en marknad i Buenos Aires i mitten av februari. I fjol var inflationen 94,8 procent, den högsta sedan 1991. I februari hade inflationstakten stigit till 102,5 procent. Foto: Natacha Pisarenko /AP

Argentina nära konkursstatus

Uppdaterad
Publicerad

Argentina närmar sig konkursstatus när det gäller förmågan att betala tillbaka sina skulder i utländska valutor, enligt kreditvärderingsbolaget Fitch.

Fitch sänker Argentinas så kallade IDR-värdering två snäpp från CCC- till C, vilket är steget ovanför konkursstatus. För skulder i inhemsk valuta ligger IDR-värderingen kvar på CCC-.

Det sänkta kreditbetyget följer på regeringens beslut att delar av den offentliga sektorn ska sälja placeringar i dollar för att i stället köpa statspapper i landets inhemska valuta, peson.

Enligt Fitch kommer betyget att sänkas till konkursstatus (RD) när beslutet verkställs.

Regeringen motiverar beslutet med att man vill bromsa utflödet av utländsk valuta, stabilisera pesons kurs och bekämpa inflationen.

Centralbankens svar: 78 procents ränta

I fjol steg den allmänna prisnivån med 94,8 procent, enligt landets statistikmyndighet, och inflationstakten har fortsatt att öka efter årsskiftet.

Parallellt har peson fortsatt att försvagas. En amerikansk dollar kostar nu drygt 205 peso, nästan en fördubbling på ett år. På svarta marknaden ligger kursen på över 380 peso.

Förra veckan kom ny statistik som visade att inflationstakten på årsbasis för första gången överstiger 100 procent. I februari låg den på 102,5 procent. Centralbanken svarade med att höja sin viktigaste styrränta från 75 till 78 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.