Foto: SVT

Argentinare får själva välja sitt kön

Uppdaterad
Publicerad

I Argentina har man precis infört en ny lag som gör det möjligt för vem som helst att själv välja om man vill vara man eller kvinna. Genom en enkel registrering hos myndigheterna och utan att behöva operera sig eller ens motivera varför, kan man alltså numera få välja vilket kön man ska tillhöra.

En av aktivisterna som drivit frågan är Diana Sacayan, hon var med på scenen som ställts upp utanför parlamentsbyggnaden samma dag som ledamöterna där inne antog lagen.

– Just då kändes det som att jag föddes på nytt, säger hon. Förut så existerade vi inte för staten, vi betraktades inte som rättssubjekt, för vår könstillhörighet var varken reglerad i lagen eller erkänd av staten.

Medellivslängden för transvestiter i Argentina

Diana är transperson och har levt som det under hela sitt vuxna liv. Hon är 37 år, och det är gammalt i ett land där medellivslängden för transpersoner är 32 år, 97 procent lever på att prostituera sig och de flesta dör antingen i AIDS eller av den industrisilikon de många gånger helt själva sprutar in i kroppen för att få bröst.

– Jag tänker på alla mina vänner som redan hunnit dö, alla sorgliga minnen av stunder i olika fängelser, alla som blivit misshandlade, diskriminerade, allt detta kommer tillbaka till mig, men samtidigt känns det naturligtvis bra nu.

Länge förbjudet att klä sig som kvinna

Diana prostituerade sig i tretton år, för att hon inte kunde få något annat jobb. Under lång tid var det i Argentina förbjudet att som man ens klä sig som kvinna. Transpersoner fick inga jobb och för de flesta var prostitutionen det enda sättet att försörja sig.

Diana och hennes pojkvän bor i ett litet hus som mest liknar ett skjul i ett av Argentinas fattigaste distrikt, närmare två timmars resa från Buenos Aires centrum.

Men hon och pojkvännen sparar pengar för att en dag kunna köpa en lägenhet närmare stan. För nu, säger Diana, kan de börja leva.

– Det här har satt sina spår hos oss alla, på våra kroppar efter år av diskriminering, förföljelse och fördomar, men också spår i våra psyken. Men nu ska jag börja värdera mig själv högt, ta mig själv på allvar.

Inga medicinska krav

Lagen innebär att vem som helst, och bara för att man vill, kan ändra sin könsidentitet till den man känner passar bäst. Lagen sätter inte upp några medicinska krav, ingen ska behöva genomgå rättsliga, psykiatriska eller medicinska procedurer först. Och när man väl ändrat sin könsidentitet rent juridiskt, har man rätt till gratis operation och hormonbehandlingar för att anpassa kroppen därefter. Det är en helt unik lagstiftning som Argentina antagit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.