Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att högsta domstolen i USA fattat beslut om att häva den historiska domen Roe mot Wade från 1973 har flera delstater stärkt eller upphävt abortskyddet på egen hand. Foto: SVT/Reuters

Arizonas domstol godkänner abortlag från 1864

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i den amerikanska delstaten Arizona ger sitt godkännande till en kontroversiell abortlagstiftning från 1864. Den gamla lagen tillåter endast abort i fall då moderns hälsa är i fara. Straffet för brott mot lagen är mellan två till fem års fängelse.

Lagen ogiltigförklarades i det historiska beslutet i Högsta domstolens dom i fallet ”Roe mot Wade” 1973, som skyddade kvinnans rätt att själv besluta om abort. Men den domen revs upp av Högsta domstolen vid sommaren 2022, och därefter har flera delstater skärpt sina abortlagar.

Men Arizona tillhör de delstater som velat gå längst i förbudet genom att hänvisa till lagstiftningen från 1800-talet. Frågan har politiserats i Arizona, och lagen har skjutits upp i väntan på slutgiltiga rättsliga besked.

I en tidigare dom slog en appellationsdomstol fast att det inte skulle vara brottsligt att genomföra aborter före den femtonde graviditetsveckan.

”Domen är ett resultat av agendan hos extrema republikanska folkvalda som bestämt sig för att slita bort kvinnors frihet”, säger president Biden i ett uttalande enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.