2011 Gjordes de här fynden i Trujillo på en annan offerplats. Då hittades ett kvarlevor från ett dussintal personer. Foto: Gabriel Prieto/National Geographic

Arkeologer hittade 140 offrade barn i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer i Peru har hittat spår efter det hittills största kända barnoffret. 140 barn offrades, tillsammans med 200 lamor.

Offerplatsen är drygt 550 år gammal. Kvarlevorna visar att både barn och djur fått bröstkorgarna uppskurna, förmodligen för att man skulle kunna ta ut deras hjärtan.

”Systematiskt dödande”

Barnen var mellan fem och 14 år när de dödades, de flesta av dem mellan åtta och tolv. De begravdes alla vända åt väster.

– Det är ett rituellt dödande som har skett systematiskt, säger John Verano, som arbetat med projektet, till tidningen National geographic.

Här hittades offerplatsen

Lamorna var alla under 18 månader och begravdes vända åt öster.

Offerplatsen upptäcktes på en klippa 300 meter över havet utanför Trujillo, Perus tredje största stad.

– Jag hade aldrig förväntat mig att hitta det här och jag tror ingen annan gjorde det heller, säger John Verano, till National geographic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.