Foto: Scanpix

Arktis istäcke historiskt litet

Uppdaterad
Publicerad

Istäcket i Arktis håller på att bli mindre än på tusentals år. Trots att det är långt kvar på smältperioden, det skriver Dagens Nyheter.

De närmaste dagarna kommer världen se istäcket i norra Arktis bli rekordlitet. En tydlig effekt av den globala uppvärmningen. Istäcket är i princip nere på samma nivå som rekordåret 2007 – och ännu återstår flera veckor till den årliga miniminivån som brukar inträffa i mitten av september.

Smältningen har gått snabbare än vad nästan alla datamodeller har kunnat beräkna.

– Förutom den globala uppvärmningen finns förstärkande faktorer i Arktis som klimatmodellerna inte kan hantera så bra. Det handlar bland annat om att isen blir tunnare och mer rörlig och att vindar och strömmar förändras, säger Jamers Overland, professor i oceanografi i USA, till Dagens Nyheter.

Isen har minskat med en tredjedel

Forskarna på USA:s nationella myndighet för atmosfär och oceaner kan med stor säkerhet säga att den arktiska sommarisens yta har minskat med ungefär en tredjedel sedan slutet av 1970-talet.

– Vi tror att sommarisen var ännu mindre för 6000 år sedan. Då var det varma somrar på grund förändringar i Jordens bana runt solen, säger James Overland.

Tidigare hemligstämplad data från u-båtar antyder att isens volym minskar ännu snabbare än dess omfång.

Det nya isfria Arktis kan få konsekvenser för övriga Jordens klimat, skriver DN.

Sverige kan få gråare somrar

– Det isfria mörka havet fångar in mer solljus än den vita snötäckta isen. Det innebär extra värme som eventuellt kan störa historiska vindmönster och leda till mer extrema väderhändelser på lägre breddgrader, säger professor James Overland.

Overland utesluter inte att Sverige och Storbritannien kan få fler somrar liknande de vi precis har varit med om. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att Skandinavien kan få kallare och gråare somrar.

”Glaciären har kollapsat”

Dagens Nyheter har även pratat med fotografen och forskaren Tyrone Martinsson som dokumenterat glaciärerna i Svalbard. Han ger en skrämmande ögonvittnesskildring.

– Glaciären har helt enkelt kollapsat, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.