Protester mot regeringen i Khartum i januari i år. Arkivbild. Foto: AP

Armén stödjer demonstranterna i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Sudans armé har grupperat sig runt demonstranter som samlats vid presidentpalatset i huvudstaden Khartum, uppger vittnen. Sju människor dödades i protesterna under helgen, enligt regeringen.

I en sittmanifestation som pågått i tre dagar har demonstranterna krävt president Omar al-Bashirs avgång. Enligt vittnen bildade militären på måndagen en barrikad kring demonstranterna som sedan i lördags efterfrågat militärens stöd.

Gruppen som leder protesterna uppmanar militären att inleda direkta förhandlingar med demonstranterna för att kunna bilda en övergångsregering. Gruppen har även bildat ett råd för att förhandla med säkerhetsstyrkorna och det internationella samfundet, med syfte att få en övergångsregering på plats, uppger en representant.

Sju människor dödades

Sju människor dödades under den gångna helgen i samband med protesterna, sex i Khartum och en i den västra Darfurregionen, enligt inrikesdepartementet. Dessutom skadades 15 civila och 42 medlemmar ur säkerhetsstyrkorna. Nästan 2 5000 demonstranter greps i Khartoum under protesterna där.

De nya dödsfallen ska läggas till de tiotals människor som dödats sedan protesterna inleddes den 19 december förra året, då människor gav sig ut på gatorna i ilska över att landets ekonomi skötts dåligt.

Kravallpolis har skjutit tårgas

Nationella säkerhetsstyrkan och kravallpolis har skjutit tårgas, chockgranater och skarp ammunition mot demonstranterna. Men militären i landet har hittills hållit sig utanför.

Den tändande gnistan för de långvariga protesterna var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer