En restaurang i Stepanakert som övergivits i samband med den armeniska befolkningens flykt från Nagorno-Karabach. Foto: Emmanuel Dunand, AFP/TT

Armenien: Gränssoldat dödad i attack från Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda regionen Nagorno-Karabach är nu i det närmaste helt tömd på etniska armenier efter den azeriska blixtoffensiven för drygt en vecka sedan. Och på måndagen anklagade armeniska myndigheter de azeriska styrkorna för att även skjuta in över gränsen till Armenien.

Enligt styret i Jerevan har styrkor från Azerbajdzjan öppnat eld vid gränsen mellan de båda länderna. En armenisk soldat ska ha dödats och två sårats.

Enligt Armeniens utrikesdepartement var det ett fordon som transporterade förnödenheter till armeniska soldater vid gränsen som besköts.

Azerbajdzjan tillbakavisar uppgifterna, som inte bekräftats av oberoende källor.

Flytt till Armenien

Armenien anklagar Azerbajdzjan för etnisk rensning efter den azeriska blixtoffensiven i regionen Nagorno-Karabach, vars invånare främst består av etniska armenier.

På måndagen uppgav man att 100 514 av den omstridda regionens runt 120 000 invånare nu har tagit sig till Armenien. Separatiststyret har meddelat att det upplöser sig till årsskiftet.

Nagorno-Karabach ligger formellt inom Azerbajdzjans gränser, men har sedan 1990-talet i praktiken varit en utbrytarregion med nära band till Armenien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.