• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det är första gången i USA:s historia som en före detta president åtalats för brott. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP/TT

Uppgifter: Trump åtalas för grovt brott

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Donald Trump åtalas för minst ett grövre brott som kan ge fängelse i mer än ett år, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

Trump åtalas i en domstol i New York. Åtalspunkterna mot den förre presidenten är fortfarande hemligstämplade och meddelas inte förrän vid den inledande domstolsförhandlingen på tisdagen, då Trump väntas inställa sig i rätten.

Det ska röra sig om flera brottsmisstankar varav minst ett grovt brott som kan resultera i en fängelsedom, uppger två anonyma källor med insyn i åtalet till nyhetsbyrån AP.

Bokföringen kan vara felaktig

Utredningen har handlat om att den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, inför Trumps valkampanj 2016 fick 130 000 dollar för att inte berätta om att hon och Trump haft en relation.

Utbetalningen i sig är inte olaglig, men enligt källorna riktar åklagare in sig på bokföringen av utbetalningen.

Behöver inte handbojor

Trumps formella överlämnande till domstolsväsendet sker efter förhandlingar mellan hans advokater, rättsväsendet och säkerhetsmyndigheter i USA.

Presidentkandidaten kommer att tvingas gå igenom formella procedurer som när ett polisfoto, så kallat mug shot, ska tas. Men han slipper bära handbojor, säger hans advokater. Han kommer också att ha säkerhetstjänsten Secret Service vid sin sida och kommer nästan säkert att släppas samma dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är första gången i USA:s historia som en före detta president åtalats för brott. SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg om vad som väntar nu. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.