Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om Sanna Marin är en superstjärna så är Petteri Orpo betydligt mer färglös” – hör Yles politikreporter om resultatet. Foto: SVT/TT

Politikreportern: Mycket talar för en konservativ högerregering i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo utropar sig till segrare i finska valet. Mycket tyder på att han kommer börja sonderingen för en ny regering hos nationalistiska Sannfinländarna, enligt Lucas Dahlström, Nordenkorrespondent på Yle.

– Det är det mest troliga. Det lär bli en högerkonservativ vändning, lite som Tidöpartierna i Sverige.

Hans kollega Magnus Swanljung, politikreporter på Yle, menar att det finns två alternativ för Orpo och Samlingspartiet, som motsvarar svenska Moderaterna.

– Det enda vi vet är att det kommer bli väldigt svårt att få ihop en regering. Petteri Orpo har två vägar att gå. Mycket talar för att han bildar en konservativ högerregering tillsammans med Sannfinländarna, som ser ut att bli näst största parti. En annan möjlighet är att han vänder sig till Socialdemokraterna. Då blir det väldigt stora kompromisser, säger Magnus Swanljung i SVT:s Agenda.

Professor: Regering före midsommar

Yle:s Nordenkorrespondent Lucas Dahlström lyfter en annan sak som talar emot att Samlingspartiet bildar regering med Socialdemokraterna:

– Det kan vara svårt att regera med Sanna Marin som är en fixstjärna och har lett landet såhär länge.

Statsvetaren Göran Djupsund, som är professor emeritus på Åbo akademi, menar också han att hårda förhandlingar väntar. Men han tror att regeringen blir klar före midsommar.

– De borde vara klara redan i maj, säger han till nyhetsbyrån TT.

”Marin troligen kvar som partiledare”

Han är tämligen säker på att den finska statsministern Sanna Marin blir kvar som partiledare för Socialdemokraterna.

– Utan henne så hade Socialdemokraterna troligen tappat i valet, nu har de i stället gått framåt, vilket är ovanligt för ett styrande parti, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.