Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett kulturellt legacy i skon, det är mer än idrottsutrustning”, säger Per Norell. Se sneaker-entreprenören berätta om Michael Jordans ikoniska skor som ska auktioneras. Foto: TT/Sothebys

Ikoniska skorna går under klubban – väntas kamma hem miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Michael Jordans ikoniska skor som han bar under sin sista säsong i NBA auktioneras ut och väntas gå för en rekordsumma. Försäljningen sker samtidigt som filmen om skons skapelse har premiär.

– Hela USA stod still, hela världen stod i princip still. De här skorna tillsammans med Michael Jordan spelade en avgörande roll, säger Per Norell, sneaker-entreprenör.

Med de svarta och röda Air Jordan-dojorna lyckades Nike med ett sällan skådat varumärkesbygge. Sportjätten paketerade baskethistoria i en skokartong. Auktionsfirman Sotheby's räknar med ett pris på mellan 2 och 4 miljoner dollar för skorna som basketstjärnan Michael Jordan bar under sin sista säsong i NBA med Chicago Bulls.

– Det blev större än allting annat i den här nischen, de levde sitt eget liv. Det är ett kulturellt legacy i bara skon, det är mer än idrottsutrustning, säger Per Norell i SVT:s Morgonstudion.

Skofenomenets historia skildras i filmen Air som har premiär i veckan, regisserad av Ben Affleck och med storstjärnor som Viola Davis, Matt Damon och Jason Bateman i rollerna.

Se mer om varför skorna blivit legendariska i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.