SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT/TT

”Artikel 155 är oprövad mark”

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska regeringen vill använda sig av en artikel i landets grundlag för att förhindra Kataloniens strävan efter självständighet. Men hur grundlagen ska tolkas och vad den innebär rent praktiskt råder det delade meningar om. SVT nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick är på plats i Barcelona i Katalonien och svarar på frågor om vad artikeln innebär.

Vad innebär åberopandet av artikel 155?

– Artikeln är till för exceptionella tillfällen som gör det möjligt att ta kontroll över självstyrande regioner, om de hotar ”Spaniens allmänna intresse”. Artikeln är bara elva rader lång och har aldrig använts förut, så det är oprövad mark. Jag pratade med en professor i konstitutionell rätt och han sa att det finns olika tolkningar. Madrid hävdar att det ger dem rätt att avsätta regionregeringen, men han sa att det är att gå för långt, man kan inte upplösa ett parlament.

För att åberopa artikeln krävs ett godkännande av senaten, kommer det att ske?

– Partido Popular har majoritet i senaten just nu och har även slutit en pakt med två andra partier, PSOE och Ciudadanos, om att stödja förslaget. Det finns andra partier, framförallt Podemos, som kommer vilja stoppa 155. Men det kommer bli omfattande diskussioner om hur man kommer att använda artikeln och i vilken omfattning.

Vad har du mött för reaktioner bland människor efter att Madrid-regeringen kom med förslaget?

– Det har varit starka reaktioner, bland de som vill ha självständighet i Katalonien har flera gjort liknelser med Spaniens tidigare diktator Franco. Man avvecklar demokratin inte bara i Katalonien, utan i hela Spanien, de kraftiga åtgärder som Madrid har föreslagit har chockat många.

Om förslaget godkänns av senaten, vad får det för praktiska konsekvenser?

– Det beror på vad den katalanska presidenten Carles Puigdemont gör, det är kanske lättast om han själv utlyser nyval. Han kan komma att gripas och åtalas om det deklareras nyval innan artikel 155 röstas igenom. Om artikeln godkänns kommer det sannolikt leda till mer protester och ilska. Kanske även aktioner för att skydda katalanska myndigheter och förhindra Madrid-regeringens möjligheter att ta kontroll över regionen.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.