Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jane Birkin tillsammans med dottern Charlotte Gainsbourg poserar framför fotografer inför visningen av filmen ”Jane By Charlotte” vid filmfestivalen i Cannes 2021. Foto: TT

Artisten och skådespelaren Jane Birkin är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska skådespelaren och artisten Jane Birkin har avlidit i sitt hem vid 76 års ålder. Det rapporterar Le Parisien.

Jane Birkin föddes i London 1946 men flyttade till Frankrike i slutet av 60-talet.

Som skådespelare fick hon sitt genombrott i filmen ”Blow-up – förstoringen” 1966. Därefter har hon bland annat spelat i filmatiseringen av Agatha Christies Döden på Nilen från 1978 och Mord på ljusa dagen från 1982.

Tillsammans med dåvarande maken Serge Gainsbourg fick hon en hit med låten ”Je t'aime... moi non plus” 1969 som toppade listorna i flera länder, bland annat på Sveriges Radios Kvällstoppen.  2004 sjöng hon i det svenska bandet The Soundtrack of Our Lives låt ”Midnight Children”.

Jane Birkin och Serge Gainsbourg under ett besök på filmfestivalen i Cannes 1976. Foto: Jean Jacques Levy/AP/TT

Hade konserter planerade i juni

För två år sedan drabbades hon av en mild stroke, men fortsatte ändå sitt artisteri. Hon hade konserter planerade i juni i år, men dessa ställdes in av hälsoskäl.

”Jag har alltid varit en stor optimist och jag inser att jag fortfarande behöver lite tid för att kunna stå på scen igen med er”, sade hon i ett uttalande i maj enligt Le Parisien.

Jane Birkin anses även vara en modeikon och har gett namn till den så kallade Birkinväskan från modehuset Hermès.

Hon är även mor till skådespelarna Charlotte Gainsbourg och Lou Doillon samt modefotografen Kate Barry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.