Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Åsberg beskriver situationen som ”extremt allvarligt”. Foto: SVT

Åsberg: Tveksam om Biden kommer att bli Demokraternas kandidat

Uppdaterad
Publicerad

Ryktesspridningen inom Demokraterna kan vara ett tecken på att president Joe Bidens kampanj håller på att falla samman, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

– Det är en nästintill omöjlig debatt för Biden att vinna, säger han.

Efter Joe Bidens prestation i tv-debatten mot Donald Trump förra veckan har såväl Vita huset som Biden själv vid upprepade tillfällen förnekat att presidenten funderar på att kasta in handduken och hoppa av valet.

Under onsdagen kom nya dementier, sedan en ”nära allierad” till Biden uppgett för New York Times att Biden är tveksam till om han kan vända den dalande opinionen.

USA-val 2024

– Läget är extremt allvarligt för Demokraterna, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg i Aktuellt.

”Första tecknet på att kampanjen faller samman”

Samtidigt som kritiken inom partiet växer har presidentens kampanj lamslagits av osäkerheten om framtiden, enligt Stefan Åsberg.

Därför är han i dag tveksam till om Biden kommer att stå kvar som presidentkandidat om fyra månader när det är dags för val:

– Det är en nästintill omöjlig debatt för Biden att vinna, det här med om han har förmågan att leda landet. När man ser den här typen av ryktesspridning från de innersta rummen av Vita huset, då är det ofta det första tecknet på att kampanjen är på väg att falla samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet