Asho, 13 år, stenades till döds

Uppdaterad
Publicerad

Asho var en 13 år gammal flicka som stenades till döds i den del av Somalia som styrs av islamisk lag på ett sätt som ofta jämförs med talibanernas styre i Afghanistan.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i omvärlden. SVT:s program Agenda visade den 15 mars ett inslag som berättar Ashos historia. I inslaget framträder också två av de personer som fanns på plats när den brutala avrättningen ägde rum.

Asho Duhalow kände inte till något annat liv än det i flyktinglägret. Hon föddes i här i Dadaab i norra Kenya efter att familjen flytt undan inbördeskriget i Somalia.

– Hon brukade säga att hon ville åka och besöka sin farmor. Men jag sa nej, för jag ville inte att hon skulle vara borta från skolan, säger Ashos far Ibrahim Duhalow.

En dag försvann Asho från lägret. Många trodde att hon gett sig av på egen hand för att söka efter sina släktingar i Somalia.

– Jag tror att några män lurade henne och sa att de skulle ta henne till farmor. Hon kan inte veta om hon är i Mogadishu eller inte, säger pappan.

Efter några veckor fick pappa Ibrahim ett telefonsamtal. Det var från Asho.

– Hon berättade att det var på kvällen det hände. Tre beväpnade män kom och förde bort henne och våldtog henne på stranden i Kismayo. Efteråt sprang hon till polisstationen och pekade ut männen för polisen. De grep männen, men när de såg vilka de var så släpptes de fria. Hon sa: ”De som kidnappade, våldtog och håller mig kvar tillhör al-Qaida. De som vill döda mig tillhör samma grupp.”

Två ögonvittnen som befann sig i Kismayo den dagen berättar om händelsen.

– Flickan satt i en av många bilar som anlände i gryningen. Två betydligt äldre kvinnor följde med henne. Hon var ju väldigt ung, säger Sucdi.

– När hon såg gropen, kastade hon sig ner på marken och började skrika och gråta. Folk runt omkring började höja rösten och gråta. Då sköt de i luften och sa åt oss att vara tysta. Jag stod där, och vi grät och kunde inte göra annat än se på.

Mer än tusen person befann sig på stadion. När de protesterade mot avrättningen sköt männen skarpt in i folkmassan. Tre personer skadades och en person dödades. Några lyckades ta bilder av steningen och la ut dom på internet.

– Hon försökte fly från gropen och springa mot åskådarna, säger Ahmed som var där.

Sucdi berättar:

– Då tog fyra kraftiga utländska män tag i hennes armar och ben och kastade henne i gropen.

– Trettio män stod runt gropen och kastade stenar på henne, säger Ahmed.

– De började stena henne. De kastade ända tills gropen fylldes och plockade sen upp stenarna igen, berättar Sucdi.

Ahmed:

– De som tillhörde Al-Shabaab var alla maskerade.

– Sen tog man upp flickan. Man kunde se hennes hjärnsubstans, och hon var livlös. Då började folk springa därifrån. Hela stan var ju på plats, säger Sucdi.

Den kvällen fick familjen Duhalow ett nytt telefonsamtal från polisstationen i Kismayo som bekräftade att dottern var död.

– Jag mådde mycket dåligt, och det gör jag fortfarande, berättar Ashos mamma Fatima Duhalow.

Nyheten om steningen av den 13-åriga flickan spreds över världen. Det var det mest uppmärksammade dådet hittills av Al-Shabaab, rebellfraktionen som vill förvandla hela Somalia till en islamistisk stat. Al-Shabaab kontrollerar i dag stora delar av södra Somalia. Och nya flyktingar strömmar nu in i flyktinglägret Dadaab.

– De slog och pryglade oss och beordrade oss att bära heltäckande klädsel. De som inte hade råd med sådana kläder pryglades och fängslades i ett dygn. Så fort de såg ungdomar spela fotboll eller nåt liknande, så förbjöd de det. Man får inte se på tv eller göra nånting. De har stängt så gott som hela staden, berättar Sucdi.

– Vi har inte samma tro, deras tro är mycket underlig. Ingen gren av islam tillåter att man dödar någon som inte gjort en nåt ont, säger pappa Ibrahim Duhalow.

Se reportaget på Agendas webbsidor eller genom att klicka på bilden högst upp på denna sida.

Webbearbetning: Erika Christensson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.