Asia Bibi-dom dröjer efter avhopp

Publicerad

Högsta domstolens hett emotsedda utslag om Asia Bibi i Pakistan skjuts upp. Fallet med den kristna fembarnsmamman som dömts till döden för blasfemi delar landet.

När HD i Islamabad på torsdagen skulle avgöra Asia Bibis öde hoppade en av de tre domarna oväntat av. Iqbal Hameed ur Rehman motiverade sitt avhopp med att fallet är för nära relaterat till Salmaan Taseer-målet, där han varit inblandad.

Provinsguvernören Taseer mördades 2011 efter att ha uttalat stöd för Asia Bibi. Mördaren hängdes tidigare i år, en åtgärd som väckt raseri bland hårdföra religiösa grupper i landet.

När HD åter kan ta upp Asia Bibi är oklart.

Hennes fall har sin upprinnelse i ett gräl på en åker för sju år sedan. Den kristna kvinnan anklagades av muslimskor för att förorena den gemensamma vattenskålen eftersom hon inte hade den ”rätta” tron.

Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

Även om Pakistans blasfemilagar är mycket stränga skulle en eventuell avrättning bli den första i sitt slag i landet.

Fallet har väckt engagemang över hela världen, bland annat från påvarna Benediktus och Franciskus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.