Här dammsugs bålgetingen i USA upp – första boet på amerikansk mark

Uppdaterad
Publicerad

Den asiatiska bålgetingen har hittat till USA och för att skydda honungsbina fångades bålgetingarna in, med fällor, radiosändare och dammsugare. Bålgetingen, som är världens största, har för första gången bosatt sig på amerikansk mark.

”Ryktena stämmer – vi har hittat det första nästet med den asiatiska bålgetingen i USA”, så tweetade Washingtons jordbruksmyndighet på fredagen.

Efter att jordbrukdepartementet i Washington fått rapporter om att världens största bålgeting (Vespa mandarinia), siktats på amerikansk mark satte de ut fällor. När de fångat in tre levande, fäste de radiosändare på  dem och kunde spåra getingarna tillbaka till boet.

Den asiatiska bålgetingen är en invasiv art i USA och kan ödelägga hela bikupor på bara någon timme. Nu har 85 stycken bålgetingar dammsugits upp och ska skickas till forskningen.

Se hur de bekämpar getingarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.