Marina Bay området i Singapore. Foto: TT

Asien i topp – igen

Uppdaterad
Publicerad

Singapore lägger än en gång beslag på alla topplaceringar i årets Pisa-undersökning, i såväl naturvetenskap, som matematik och läsförståelse. Även de andra östasiatiska länderna kommer högt upp i tabellerna.

Singapore lägger beslag på alla topplaceringar i årets Pisa-undersökning, i såväl naturvetenskap, som matematik och läsförståelse.

Även de andra östasiatiska länderna kommer högt upp i tabellerna.

Andreas Schleicher, koordinator och ledare för Pisa-undersökningen, är djupt imponerad av Singapores resultat.

– Singapore är inte bara framgångsrikt. Man drar också ifrån de andra länderna, säger han.

Han påpekar dessutom att Singapore uppnått de höga resultaten utan att skapa stora klyftor mellan elever från olika samhällsklasser.

De enda icke-asiatiska länderna med höga placeringar är Estland, Finland och Kanada. Men Finland har halkat ner ett antal placeringar sedan mätningarna 2006 och 2009 då man låg i den absoluta toppen och många såg landet som en förebild.

Oro i Finland

De finska elevernas resultat har försämrats påtagligt. Detta gäller i första hand pojkarna.

– Resultatet är tudelat. Å ena sidan visar det att finländska unga fortfarande är i toppklass i naturvetenskaper, å andra sidan har de regionala skillnaderna ökat och pojkarnas läge är oroande, säger den finska utbildningsministern Sanni Grahn-Laasonen till nyhetsbyrån FNB.

I Danmark och Norge gläder man sig åt att resultaten, precis som i Sverige, förbättrats sedan förra mätningen. Detta gäller även i Storbritannien där man konstaterar att de brittiska eleverna klättrat sju placeringar i naturvetenskap, och två placeringar i läsförståelse.

Lättnad i Frankrike

I Frankrike, där eleverna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige, är man sedan länge bekymrade över de franska elevernas prestationer, men tidningen Le Point konstaterar ändå att de flesta nog är lättade över att inte resultatet blev sämre.

De bäst placerade länderna och regionerna i naturvetenskap 2015 är Singapore, Japan, Estland, Taipei (Taiwan), Finland, Macao (Kina), Kanada, Vietnam och Hongkong.

Matematiktabellen toppas av Singapore, Hongkong, Macao, Taipei och Japan, medan följande länder är bäst i läsförståelse: Singapore, Kanada, Hongkong, Finland, Irland, Estland, Sydkorea och Japan.

Absolut sämst av alla länder, vad gäller naturvetenskap och matematik, är Dominikanska republiken. Sämst på läsförståelse är Kosovo och Libanon.

Följande länder toppar Pisa-undersökningen i naturvetenskap (OECD-genomsnittet är 493 poäng):

1: Singapore, 556 poäng.

2: Japan, 538.

3: Estland, 534.

4: Taipei (Kina), 532.

5: Finland, 531.

6: Macao (Kina), 529.

7: Kanada, 528.

8: Vietnam, 525.

9: Hongkong (KIna), 523.

10: Peking-Shanghai-Jiangsu-Guangdong (Kina), 518.

28: Sverige, 493.

Källa: TT/OECD

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget i svenska skolan 2016

Mer i ämnet