Foto: TT

Assange: ”En seger för visselblåsare”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att förkorta visselblåsaren Chelsea Mannings fängesestraff är en seger för visselblåsare i hela världen, menar Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare sagt att han kan gå med på en utlämning om Manning benådas.

Assange säger att det här är en ”stor seger” för Wikileaks som organ för visselblåsare över hela världen, enligt hans advokat Per E Samuelson.

– Man kan tolka det som att USA inte längre ska sätta visselblåsare i fängelse utan man ska hylla dem, säger han till SVT Nyheter.

Assange har sagt att han kan gå med på utlämning till USA om Manning benådas.

Samuelson säger att hans klient är öppen för förhandlingar som går ut på att förundersökningen läggs ned. Det innebär också att Assange skulle kunna åka till Sverige – hittills har han inte gjort det av rädsla för att bli utlämnad till USA – för att bemöta anklagelserna om sexualbrott.

– Det här är ett steg i rätt riktning men vad det egentligen innebär för min klient Julian Assange är för tidigt att säga. Det blir ingen omedelbar förändring men en förhoppning.

Julian Assange vill att USA ska erkänna wikileaks som en nyhetsförmedling och media och inte som en organisation som ska åtalas.

– Om USA benådar Julian Assange så innebär det att han kan lämna ambassaden och bege sig till Sverige men vi måste avvakta och se vad som händer på fredag (Obamas avgång) och sen hur den nya organisationen ställer sig till beslutet, säger Per E Samuelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.