Wikileaksgrundaren Julian Assange uppges ha fått medborgarskap i Ecuador. Arkivbild. Foto: TT

Assange ska ha fått medborgarskap i Ecuador

Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har enligt flera ecuadorianska medier fått medborgarskap i landet. Samtidigt meddelar Storbritannien att landet har avslagit en förfrågan från Ecuador om att bevilja Assange diplomatisk status.

Assange har enligt flera ecuadorianska medier fått medborgarskap i landet. Nu har även Sveriges Radio Ekot hittat uppgiften om medborgarskap, via skatteverkets register i landet. Han ska ha fått medborgarskapet strax före jul, enligt källor till tidningen El Universo.

”Bara ett sätt att lösa problemet”

Ecuadors regering begärde nyligen diplomatisk status för Assange i Storbritannien, skriver en talesperson för utrikesdepartementet till den brittiska nyhetsbyrån Press Association.

”Storbritannien har inte beviljat begäran, och för inte heller samtal med Ecuador i denna fråga. Ecuador vet att det enda sättet att lösa problemet är att Julian Assange lämnar ambassaden och låter sig ställas inför rätta”, står det i uttalandet.

Så sent som i tisdags vädjade Ecuadors utrikesminister om medlingshjälp för att lösa dödläget med Wikileaksgrundaren.

Bakgrunden är att han vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Assange häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer sökte han sig till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl. Sedan dess har Assange befunnit sig inne på ambassaden trots beskedet i maj förra året att Sverige lägger ned brottsutredningen.

Twittrade bild

Ett medborgarskap skulle dock inte innebära slutet på Assanges problem. Brittisk polis har sagt att Wikileaksgrundaren ändå kommer att gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

Assange har inte kommenterat uppgifterna om medborgarskap – men han har twittrat ut en bild på sig själv i det ecuadorianska fotbollslandslagets tröja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer