Assange släpps mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks grundare Julian Assange släpps mot borgen ur häktet i Storbritannien, enligt nyhetsbyrån AP.

En brittisk appellationsdomstol avslog överklagandet från brittisk åklagare om att Assange skulle bli kvar i häkte i väntan på utlämning till Sverige.

Den svenska åklagarmyndigheten har begärt honom utlämnad med anledning av misstankarna om våldtäkt och sexuellt ofredande.

Ungefär samma villkor

Enligt TT:s utsända i rättssalen är villkoren för borgen i stort sett de samma som sattes i den lägre instansen i tisdags.

Då sattes borgen till 200.000 pund. Därtill tvingades Assange lämna ifrån sig sitt pass, stanna i husarrest åtta timmar per dygn, utrustas med fotboja och rapportera till polisen varje kväll.

-Vi tror att Julian ska släppas någon gång senare i dag, eller i värsta fall i morgon. Men vi väntar oss verkligen att han släpps i dag. Alla arbetar hårt för detta, säger Julian Assanges brittiske advokat Mark Stephens till Reuters.

Domaren i Royal high court, Duncan Ouseley, gjorde bara små ändringar i borgensvillkoren för Assange när han godkände den lägre domstolens frisläppande.

-Han (Assange) har uppenbart viss önskan att rentvå sitt namn, för om han inte gör så skulle anklagelserna för alltid hänga över honom, motiverade Ouseley sitt beslut.

De brittiska åklagarna argumenterade under förhandlingen för fortsatt häktning eftersom de tror att Assange kan komma att fly.

Svensk vendetta

Bilden i brittiska medier den senaste veckan har varit att svenska åklagare vill hålla Assange inlåst fram tills förhandlingarna om ett utlämnande till Sverige inleds i januari. Men trots att såväl svenska som brittiska åklagare dementerat att det är så hävdade Julian Assanges advokat Mark Stephens att Sverige borde betala rättegångskostnaderna och inte den brittiska åklagarmyndigheten.

-Det är helt klart ett led i en pågående vendetta av svenskarna mot Julian Assange, sade han.

Direkt efter domarens beslut inleddes arbetet med att föra över pengar för borgen och med att spåra alla privatpersoner som lovat att ställa upp som ekonomiska garanter.

Väl släppt kommer Julian Assange att förses med fotboja och beläggas med husarrest på journalisten och affärsmannen Vaughan Smiths gods i Suffolk. En gång om dagen måste Assange anmäla sig hos polisen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.