Foto: Scanpix

Assanges borgensmän uppmanas betala

Publicerad

Nära en miljon kronor. Så mycket uppmanas nu de personer som gått i borgen för Wikileaks-grundaren Julian Assange att betala.

Nio personer har lovat betala borgen för Assange i Storbritannien. Senast den 6 november ska de ha betalat in sammanlagt 93 500 pund, motsvarande nästan en miljon kronor, har domaren Howard Riddle beordrat enligt BBC.

Borgensmännen har efter det att Assange i juni tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att slippa bli utlämnad till Sverige vänt sig till domstol för att slippa betala. Domstolen sänker nu beloppen – de nio hade utfäst sig att betala totalt 140 000 pund – men godtar inte alla deras argument.

Nobelpristagare betalar

–Jag accepterar att de litade på att Assange skulle överlämna sig som begärt. Jag accepterar att de gjorde vad de skulle och vidtog nödvändiga åtgärder för att förbli i kontakt med honom, säger domaren Howard Riddle.

– Men de misslyckades i sin grundläggande uppgift: att se till att han överlämnade sig. De måste ha förstått risken och rättens oro.

Bland dem som nu ska betala borgenssumman finns den Nobelprisbelönade biologen John Sulston samt journalisterna Vaughan Smith och Philip Knightley.

Beloppen är i brittiska pund.

* Tricia David 10 000

* Caroline Evans 15 000

* Joseph Farrell 3 500

* Sarah Harrison 3 500

* Phillip Knightley 15 000

* Sarah Saunders 12 000

* Vaughan Smith 12 000

* John Sulston 15 000

* Tracy Worcester 7 500

Källa: BBC (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

Mer i ämnet