Dagmar Hagelin och Alfredo Astiz. Foto: TT

Astiz döms för mordet på Dagmar Hagelin

Publicerad

Den förre marinofficeren Alfredo Astiz döms till livstids fängelse. Han fälls bland annat för mordet på svenskargentinska Dagmar Hagelin.

– Det är en glädje för hela familjen efter alla år som pappa har kämpat och slitit med Dagmars fall, med rättegångar, vittnesmål och resor fram och tillbaka, säger hennes bror Jonathan Hagelin till TT.

Alfredo Astiz, även kallad ”Den blonde dödsängeln”, har pekats ut för mordet på Dagmar Hagelin. Den då 17-åriga flickan skulle besöka en väninna i januari 1977, men möttes av soldater. När hon försökte fly sköts hon av Astiz. Hon fördes bort svårt skadad och försvann.

Astiz dömdes till livstids fängelse 2011, men inte för mordet på Dagmar Hagelin.

Ställas till svars

Hennes pappa Ragnar Hagelin lade ner mycket arbete för att hans dotters mördare skulle ställas till svars. Men han fick inte uppleva dagen då domen föll. Ragnar Hagelin avled i oktober 2016.

– Det är väldigt synd att han inte fick uppleva den här dagen. Men jag tror att från var han än befinner sig har han ett finger med i det här spelet, säger Jonathan Hagelin.

Lång rättegång

Han har följt den omkring fem år långa rättegången från Sverige.

– Man blir så äcklad av vad alla de här militärerna säger, att de skulle göra om det för att de försvarade landets bästa.

– Att de sitter och är arroganta och hånler när de får sina domar upplästa visar ju bara hur omänskliga de är.

Även Astiz chef Jorge Acosta, känd som ”Tigern” dömdes till livstids fängelse.

Att de nu döms är en seger för alla anhöriga som har kämpat, säger Jonathan Hagelin.

Ytterligare ett 50-tal personer fick sina domar under onsdagen, rapporterar AP. Åtalet gäller brott begångna mot 789 personer på Esma, marinens tekniska skola. Under juntatiden blev den ökänd som tortyrcentral.

Fakta: Argentinas militärdiktatur

Efter årtionden med politisk turbulens i Argentina grep militären på nytt makten 1976. Juntan förbjöd all opposition. Vänstersympatisörer, misstänka vänsterterrorister och personer vars tillgångar militären ville åt fördes bort, torterades, dödades eller ”försvann”.

En metod militären använde var att droga fångar och sedan släppa dem från flygplan i havet.

Det finns inga säkra uppgifter om hur många som dödades under perioden, men det kan handla om så många som 30 000.

1982 föll diktaturen och demokrati infördes igen året efter.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.