Foto: TT

Astronomen Vera Rubin död

Uppdaterad
Publicerad

Vera Rubin, utforskare av galaxer och känd för att ha bidragit till upptäckten av mörk materia, har dött vid en ålder av 88 år.

Intresset för astronomi uppstod när Vera Rubin var i tioårsåldern. Hon läste vid Vassar college och ville studera vidare vid Princeton i slutet av 40-talet. Men hon fick avslag eftersom kvinnliga astronomstudenter inte var tillåtet förrän 1975.

Istället tog hon sin masterexamen vid Cornelluniversitetet och började argumentera för att galaxer roterade runt osynliga center, istället för att galaxerna rörde sig utåt som Big bang-teorin föreslog som var ledande vid den tiden.

Under åren som gick fortsatte arbetet kring galaxers rotation, vilket har haft en viktig inverkan på forskningen om mörk materia.

Mörk materia är ett slags osynlig materia som anses utgöra en del av universum. Eftersom galaxer roterar snabbare än vad som är möjligt sett till den synliga materian argumenteras det att det måste finnas annan osynlig materia som också som påverkar rotationen. Vad materian består är av de största mysterierna inom fysiken.

Hedersutmärkelser

Vera Rubins forskning och upptäckter har gett henne ett flertal hederutmärkelser, bland annat National medal of science som hon mottog av president Bill Clinton 1993. Hon undersökte över 200 galaxer under sin karriär och blev bland annat hedersdoktor på Princeton, lärosätet som inte ville ta emot henne några decennier tidigare. Vera Rubin blev 88 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.