Åtal för mordet på Víctor Jara

Publicerad

36 år efteråt är mordet på Víctor Jara, som kom att symbolisera diktaturens inmarsch i Chile, på väg upp i rätten. Den då värnpliktige José Adolfo Paredes Màrquez har nu åtalats för mordet.

Jara, artist och känd anhängare till den störtade president Salvador Allende, sköts ihjäl av soldater på den nationalarena i Santiago som vid kuppen 1973 användes som massfängelse, och som nu bär folksångarens namn.

Victor Jara kom på 70-talet att bli en symbol för kampen mot förtrycket i Chile. I Sverige spelade Cornelis Vreeswijk in två album om Jara. Även Hoola Bandoola Band sjöng om chilenaren. Senare har Jara även omnämnts av band som The Clash och U2.

Nedlagd
Efter diktatorn Augusto Pinochets död 2006 har fallet utretts, men sedan en pensionerad överste befunnits skyldig lades utredningen ned. Översten var som befäl ansvarig för händelser på fotbollsstadion, men tros inte ha skjutit själv.

Paredes Màrquez, nu i 55-årsåldern, är därför den förste som kan komma att dömas för det faktiska mordet. Han hittades häromveckan i en förstad till Santiago, där han arbetat som trädgårdsmästare, rapporterar chilenska medier.

Namngav ökänd officer
I förhör har Paredes Màrquez kommit med en uppgift som betraktas som sensationell i Chile – ett namn på den ökände ”El Príncipe” (Prinsen), en officer som beordrade mord och tortyr på stadion. Enligt Paredes Màrquez är Prinsens verkliga namn Nelson Edgardo Haase Mazzei.

Haase Mazzei har dock inte gripits. Till chilenska medier säger han att han aldrig satt sin fot i fotbollsstadion i Santiago.

Rapport/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer