Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången någonsin i USA:s historia kan en före detta president snart stå åtalad för brott. SVT:s USA-korrespondent om vad det kan innebära för Donald Trump. Foto: SVT/Kamil Krzaczynski/TT

”Åtalet det bästa som kan hända Trump”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För första gången någonsin i USA:s historia kan en före detta president snart stå åtalad för brott. Det är lätt att tro att Donald Trump nu är illa ute – men tvärtom tyder mycket på att han välkomnar det förestående åtalet.

Fouad Youcefi

Reporter

Först och främst. Många saker tyder på att ett åtal är nära förestående. Åklagare har indikerat det, likaså har flera myndigheter börjat arbeta med att stärka säkerheten i och kring domstolen i New York inför ett åtal som väntas nästa vecka. Men exakt vilken dag ett åtal kan komma, och vilken dag Donald Trump i så fall formellt grips vet vi inte – och det vet inte heller Donald Trump enligt ett uttalande från hans representanter

Utredningen gäller Trumps inblandning i utbetalningar till den tidigare porrfilmsskådespelerskan Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels

Men för att förstå varför jag påstår att Trump välkomnar ett åtal, så måste man förstå de andra utredningarna som också pågår mot expresidenten, anklagelser han själv beskrivit som häxjakter och förklarat sig oskyldig till.

I Georgia utreds han för att ha bett tjänstemän “hitta 11 780 röster”, vilket krävdes för att Trump skulle vinna delstaten efter valet 2020. I Washington utreder justitiedepartementet fortfarande stormningen av Capitolium, och åklagare har bland annat kallat Vita husets chefsjurist till förhör. Dessutom utreder man också Donald Trumps hantering av hemligstämplade dokument som hittades i Mar-a-Lago.

”Skandalöst maktmissbruk”

Alla dessa utredningar är betydligt farligare för presidenten än den utredning som kan leda till åtal nästa vecka. Partikollegor till Trump har varit försiktiga kring uttalanden om de federala utredningarna och om utredningen i Georgia.

Men alla turer kring utredningen i New York har genererat betydligt mer kritik. Flera olika åklagare har arbetat med fallet. Och utredningen har gått från att i början handla om huruvida de misstänkta betalningarna till Stormy Daniels utgjorde brott mot vallagarna, till att det nu snarare tycks röra sig om hur Trump bokfört utbetalningen (som gick via advokaten Michael Cohen), som “juridiska kostnader”.

“Skandalöst maktmissbruk av en radikal distriktsåklagare”, skrev talmannen i representanthuset Kevin McCarthy (Rep), idag. Kongressledamoten Marjorie Taylor Greene gick längre och hotade partikollegor: “Republikaner som står bredvid och hejar på när han förföljs” kommer att “kommas ihåg, föraktas och straffas av väljarbasen”.

Att frias ett drömscenario

Här ser Trump en möjlighet till martyrskap. “Protestera, ta tillbaka vår nation!” skrev han i en post på Truth social idag. Blir det ett åtal så kommer inte bara hans viktigaste supportrar sluta upp bakom honom och protestera. Många mer moderata republikanska väljare och politiker kommer tvingas in i expresidentens hörna, och plötsligt har då Trump lyckats lägga grunden för att få med sig fler på attacker mot de återstående utredningarna.

Drömscenariot för Donald Trump är därför att åtalas i New York – men därefter frias i domstol. Få saker skulle ge Trump lika stor skjuts tillbaka mot en återkomst i Vita huset.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.