Noura Al-Jizawi visar bilder på saknade vänner och anhöriga i Syrien. Foto: Foto: SVT

”Att vara försvunnen var värst” – syrisk fängslad aktivist ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

– Jag kommer inte att ge upp förrän jag befriat mina anhöriga och vänner eller hittat deras kroppar. Det säger Noura Al-Jizawi, människorättsaktivist som nyligen var på besök i Sverige. Hon har suttit i fängelse i Syrien men överlevde övergrepp och tortyr.

Noura vill inte kalla sig för offer – hon är en överlevare, säger hon. Och hon är full av kraft att fortsätta att arbeta för att fängslade ska hittas och befrias.

Hitta saknade

Hon är i Sverige i samband med en konferens som handlar om vikten av att hitta saknade och bevis för att kunna ställa ansvariga för krigsbrott inför rätta.

Noura var universitetslärare i litteratur och blev politiskt aktiv när upproret mot den syriske presidenten inleddes. Hon spårades via sin mobiltelefon av syriska säkerhetsstyrkor och fängslades. Hon pressades i förhör att ange sina vänner och utsattes för tortyr med kablar och elchocker.

Värst var anhörigas oro

– Det var inte det värsta. Det värsta var att vara försvunnen, att inte kunna meddela mig med mina anhöriga. Jag kunde se deras oroliga och plågade ansikten framför mig men kunde inte göra något, berättar hon i en intervju för SVT Nyheter.

Skrev sitt namn på väggen

Noura satt ensam i en liten, mörk och smutsig cell men ville inte förlora sitt liv eller sitt hopp där. Hon skrev sitt namn och datum på väggen för att kanske någon anhörig eller vän skulle se spåren efter henne.

Och så blev det. Efter Nouras frigivning hamnade hennes syster i samma cell och skrev dit sitt namn på samma vägg.

– Jag vill inte att min dotter ska skriva sitt namn på den där väggen. Jag vill inte förlora hoppet men ser inget slut på kriget i Syrien, säger Noura.

LÄS MER: Se Mansours berättelse om hur han lyckades smuggla 75 namn skrivna i blod från Assads fängelse

Hoppade av fredsförhandlingarna

Noura Al-Jizawi deltog under en period i fredsförhandlingarna om Syrien men hoppade av eftersom hon inte såg någon utväg eller möjlighet till fred. Hon bor nu i Turkiet där hon arbetar för organisationen Start Point, som ger psykosocial hjälp för traumatiserade överlevande kvinnor. Många kvinnor som suttit fängslade blir utstötta ur sina familjer när de återvänder. Hennes syster flydde och bor nu i Sverige.

LÄS MER: Alla berättelser #syrien200

Ger inte upp

Noura visar bilder på sina saknade vänner och anhöriga och hon säger att hon inte kommer att ge upp förrän hon antingen befriat dem ur fängelset eller hittat deras kroppar.

Hon framhåller arbetet av ICMP, International Committee on Missing Persons, och dess arbete i Bosnien med att hitta saknade i massgravarna. Organisationen leds av drottning Noor och arbetar med att analysera kvarlevor med DNA-prov av anhöriga för att spåra saknade och skapa försoning.

LÄS MER: Drottningen: Att hitta saknade är vägen till försoning

Inte blockeras

– Det är viktigt att inte bli blockerad av saknaden utan att stödja sökandet efter sanningen och verka för fred. Hämnden är inget alternativ, säger Nour Al-Jizawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.