Konklav betyder ”med nyckel” och innebär att kardinalerna som ska utse påven låses in. Klockan 16.30 steg de in genom dörrarna i Sixtinska kapellet för att rösta.
– Det är väldigt mycket förväntan i luften, säger SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup på plats.
Det är en sluten process. Väl därinne får de inte ha någon kontakt med världen utanför, inga mobiler eller tidningar, för att undvika att bli påverkade.
De ska bara koncentrera sig på uppgiften att – med ledning av Gud – välja en ny påve, säger diplomaten och Vatikankännaren Ulla Gudmundson.
– De ber och röstar och eftersom det är 133 kardinaler som kan rösta upp till fyra gånger om dagen tar varje omröstning runt tre timmar, säger hon.
Har tagit allt från några timmar till tre år
Processen är omfattande, historiskt sett har valet av att utse en ny påve tagit allt från några timmar till nästan tre år.
För att avskärma kardinalerna släcks under onsdagen mobilnätet ner i Vatikanen. Men vid Petersplatsen är uppkopplingen igång för alla besökare från hela världen som vill följa processen på plats.
Den katolska kyrkan är världens största trossamfund med 1,4 miljarder följare, men valet av en ny påve följs inte bara av katoliker utan av människor och makthavare världen över.
– Det budskap han och kyrkan för fram har en väldigt stor möjlighet att påverka, säger Jennifer Wegerup och hänvisar till den tidigare påven Franciskus arbete med bland annat migration, bistånd och hbtqi.
Skorstenen är installerad
Inför valet av påven har kapellet genomsökts grundligt efter avlyssningsutrustning och dolda kameror.
Den berömda skorstenen är installerad – och när det kommer vit rök stigande från den vet vi att en ny påve har valts.
Skulle kardinalerna inte komma överens kommer svart rök signaleras från skorstenen.