Polischef Tomas Sanchez utanför det äldreboende där åtta personer avled efter stormen Irma. Foto: John McCall/South Florida Sun-Sentinel via AP

Åtta döda när äldreboende blev strömlöst

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor är fortfarande utan ström i den amerikanska delstaten Florida efter orkanen Irma. Åtta personer har avlidit sedan ett äldreboende blivit strömlöst när stormen drog över.

Omkring 9,5 människor är fortfarande utan ström i Florida efter Irma. 5,5 miljoner har fått tillbaka elen i en av de största insatserna i amerikansk historia. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

LÄS MER: Stormen Irma

LÄS MER: Irma – en av de kraftfullaste orkanerna världen skådat

Åtta personer avled när strömmen försvann på ett äldreboende.

– Det är en sorglig händelse. Vi tror just nu att de (dödsfallen) kan vara relaterade till strömförlusten under stormen, säger den lokale polischefen Tomas Sanchez.

Det drabbade äldreboendet evakuerades på onsdagen. Barbara Sharief, borgmästare i området Broward kring Fort Lauderdale, säger att tre boende avlidit på plats och fem på sjukhus.

De döda var mellan 71 och 99 år gamla. Enligt medier evakuerades 120 boende på grund av strömlöshet och utslagen luftkonditionering i kombination med extrem hetta. En brottsutredning är inledd efter händelsen.

Guvernör Rick Scott säger att han är helt förkrossad över händelsen och att han ska se till att den utreds.

Över 55 dödsfall kopplade till Irma

Därmed har drygt 20 personer dött i spåren av Irmas framfart i Florida.

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

LÄS MER: Så förutsåg meteorologerna orkanen Irma

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

Plundring och utegångsförbud

I storstaden Miami i Florida greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

LÄS MER: Stormen Harvey orsakar stor förödelse

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort. Polisen säger att man sätter in fler resurser för att motverka mer brottlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.