Foto: Scanpix

Åtta dog när rislager stormades

Publicerad

Åtta människor krossades när en folkmassa stormade ett rislager i orkandrabbade Filippinerna.

Det var i Alangang, 17 kilometer från den ödelagda staden Tacloban, som människor i desperat jakt på mat i tisdags trängdes för att försöka nå fram till lagret.

– En vägg på vår lagerbyggnad kollapsade och åtta människor krossades och dog ögonblickligen, sade Rex Estoperez, talesman för landets livsmedelsmyndighet, som handhar statlig rishandel.

Tog 100.000 säckar

Rislagret bevakades av poliser och soldater men de övermannades av folkmassan, som fick med sig över 100.000 säckar ris, sade Estoperez.

Varje säck väger 50 kilo, vilket säger något om hur många människor som måste ha deltagit i stormningen, tillägger han.

– Vår personal fanns på plats men de kunde inte göra något utan att sätta sin säkerhet på spel.

Hjälpsändningar når Tacloban och rissäckar lassas av i mängder på olika platser. Men logistiken är ett stort problem, rapporterar TT:s utsände från staden där stanken av döda kroppar ligger tung.

”Pengar har tappat värdet”

– Pengarna har tappat sitt värde. Det värdefulla är mat, speciellt ris, säger brandmannen Kenith N Casas.

– Vi får tre kilo ris och en liter vatten i nödhjälp per dag och hushåll. Det räcker inte, sade Rachel Garduce till Reuters.

En släkting till henne var på väg med förnödenheter från Manila 58 mil bort.

– Vi hoppas att hon inte blir överfallen, sade hon.

”90 procent av staden förstörd”

Många vägar är fortfarande oframkomliga och det råder stor brist på tung utrustning för att snabba upp röjandet. Mycket görs för hand av militären, lokala myndigheter och frivilligorganisationer.

Tecson John Lim, administrativ chef i Tacloban, uppgav enligt Reuters att 90 procent av staden har förstörts och att bara hjälpen bara nått 20 procent av invånarna.

– Plundringen är inte kriminell. Den görs av självbevarelsedrift, sade han till Reuters.

Svår brist på vatten

Människor har börjat ta vatten direkt från ledningar under markytan.

– Vi har tagit vatten från en ledning som vi har slagit hål på. Vi vet inte om det är säkert, vi måste koka det. Men vi har i alla fall något, sade Christopher Dorano, 38, till Reuters.

Trängsel på flygplatsen

På flygplatsen i Tacloban trängs tusentals människor som vädjar om att få plats på det fåtal flyg som lämnar den förstörda staden.

– Alla här har panik. De säger att det inte finns någon mat, inget vatten. De vill härifrån, säger militärläkaren Emily Chang till AFP.

FN befarar att 10.000 kan ha dött enbart i Tacloban när orkanen Haiyan, en av de kraftigaste stormar som uppmätts, drog in över mellersta Filippinerna i fredags.

”Dödssiffran lägre”

Ovädret har lämnat stora områden isolerade och hundratusentals hemlösa och hungriga.

Landets president Benigno Aquino sade dock i en intervju för CNN på tisdagen att siffran 10.000 är överdriven, och ett resultat av att de tjänstemän som gjorde uppskattningen var upprörda.

Siffran 2.500 är den siffra regeringen än så länge utgår från, sade han.

Filippinska Röda Korset menar att den siffran är för låg.

– Den kommer förmodligen att bli högre allteftersom nya uppgifter kommer in. Vi har ännu inte kunnat nå ut till många områden, sade Gwendolyn Pang, generalsekreterare för Röda Korset i Filippinerna till Reuters.

Oklart om saknade svenskar

Visa

Utrikesdepartementet fortsätter att söka kontakt med svenskar i Filippinerna som man ännu inte har lyckats nå. Enligt UD:s presstjänst försvårar dåliga telefonförbindelser och andra kommunikationsmöjligheter arbetet.

UD vill inte heller gå ut med någon siffra om hur många man söker efter, då den förändras hela tiden. (TT)

Fakta: Döda och saknade efter orkanen

Visa

Nyhetsbyrån AP har sammanställt de senaste siffrorna om antalet döda och saknade efter orkanen över Filippinerna.

Nationellt: 2.275 bekräftat döda, 3.665 skadade är de officiella siffrorna från myndigheterna.

Leyteprovinsen: Tusentals befaras döda eller är saknade. Omfattande svåra skador och staden Tacloban, med 220.000 invånare, ligger i spillror. Kommunikationer och transporter saknas i många områden.

Samar: 400 uppskattas vara döda, 2.000 saknas.

Östra Samar: 211 döda, 45 saknas.

Cebu: 63 döda.

Ilioilo: 162 döda, enligt guvernören. Han säger också att 68.500 byggnader har förstörts och att långt över en halv miljon människor har påverkats på något sätt av orkanen. Hjälp når fram till provinsen, men leveranser till öarna försvåras av att 90 procent av motorbåtarna har förstörts.

Capiz: 44 döda och 1 saknad.

Aklan: 10 döda.

Antique: 7 döda. (AP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet