Strandpromenaden i Nice, två dagar efter terrordådet i juli 2016. Foto: Sebastian Lejon, TT arlov

Åtta döms för lastbilsterrorn i Nice

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga åtta personer som stått åtalade för inblandning i terrordådet i Nice dömdes på tisdagen som skyldiga i en domstol i Paris. Det rapporterar Reuters.

Det var på nationaldagen den 14 juli 2016 som 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel körde upp med en stor lastbil på strandpromenaden i Nice och började ramma flanörer. 86 människor dödades och ännu fler skadades innan terroristens framfart stoppades efter två kilometer då han sköts till döds av polis.

På tisdagen dömdes åtta personer, sju män och en kvinna, för att på olika sätt ha bistått Bouhlel i att utföra dådet. Rättegången har pågått i över tre månader och anhöriga till offren säger till nyhetsbyrån AP att de känner lättnad, men ingen glädje, efter domen.

– Det här gör inte att jag får tillbaka min familj, min mamma och min son, men det är en liten seger som känns bra, säger Caroline Villani till AP.

Två huvudåtalade män dömdes utöver medhjälp även för att tillhöra en terrororganisation. De fick de hårdaste straffen, 18 års fängelse. De båda ska ha haft god inblick i attentatsmannens planer och en av dem var enligt åklagarna mycket god vän med honom.

Sålde vapen

Ytterligare en man döms till tolv års fängelse, bland annat för att ha sålt vapen som gärningsmannen använde i attacken. Han anses dock inte ha förstått att de skulle användas i terrorsyfte. Övriga fem åtalade dömdes till mellan två och åtta års fängelse, bland annat för att ha känt till att en attack skulle kunna vara nära förestående.

Ingen stod dock åtalad för att ha varit direkt inblandad i dådet, ett faktum som många anhöriga till terroroffren haft svårt att acceptera.

– Jag är nöjd över att de två huvudåtalade dömdes till 18 års fängelse, men det är ingenting mot vad vi genomlidit, säger Laurence Bray, som själv överlevde attacken.

Några dagar efter dådet tog Islamiska staten på sig skulden. Några konkreta bevis på att Bouhlel, som hade ett kriminellt försflutet, haft kontakt med terrorsekten har dock inte hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.