Åtta män riskerar fängelse för ”gayfest”

Publicerad

Indonesisk polis har gripit åtta personer för brott mot landets hårda antipornografilagar. Männen greps i samband med ett tillslag mot ett hotell i Surabaya, där en del av männen tittade på gayporr och ägnade sig åt ”avvikande sexuella akter”, enligt polisen. Två av männen riskerar att dömas till 15 års fängelse.

– Det här är första gången som vi tillämpar lagen och griper homosexuella i staden, säger polisen Shinto Silitonga.

Indonesien är med sina 260 miljoner invånare det folkrikaste landet i världen med en muslimsk majoritet. Människorättsorganisationer har slagit larm om att situationen för gayrörelsen i landet förvärrats de senaste åren, inte minst sedan provinsen Aceh infört ett förbud mot samkönat sex.

I ett internationellt uppmärksammat fall greps två män i slutet av mars i Aceh, misstänkta för att ha haft sex, vilket enligt provinslagarna ska straffas med 100 piskrapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.