Räddningsmanskap i Raganelloravinen i södra Italien. Foto: Francesco Capitaneo/TT

Minst elva miste livet i flodvåg i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva människor har omkommit i den kraftiga flodvåg som drabbade en ravin i södra Italien på måndagen. 23 personer, varav två barn, har räddats i nationalparken Pollino i regionen Kalabrien, som är populär bland vandrare. Tolv av dem skadades i händelsen som orsakats av kraftiga regn i en bergsravin.

Tolv är skadade och minst fem saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Ansa. De mest allvarligt skadade personerna har förts med ambulanshelikopter till sjukhus i staden Cosenza.

– Flodvågen kom helt plösligt. Vi hade inte tid att reagera eller göra någonting, så jag hade bara tur att jag klarade mig, säger en gråtande nederländsk turist till tidningen Corriere della sera.

Det var först oklart hur många som fortfarande saknades efter händelsen eftersom alla inte hade gått in i ravinen med guider eller registrerat sig i förväg. Räddningsmanskap tar sig ned med hjälp av rep i den kilometerdjupa ravinen för att söka efter fler människor under natten.

– Ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorna slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ned i dalen, säger Carlo Tansi vid räddningstjänsten i Kalabrien.

Alla offren tros vara italienska turister.

– Det är väldigt svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger Eugenio Facciolla, åklagare i regionhuvudstaden.

Han uppger att räddningspersonal under natten arbetar med strålkastare och försöker hitta områden där människor kan ha överlevt efter att ha landat på små bitar av land eller små öar i vattendraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.