Den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi mördades 2018 i Turkiet. Arkivbild. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Åtta personer döms till fängelse för mordet på Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien drar tillbaka det tidigare straffet där fem personer dömdes till döden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.

De får istället 20 års fängelse och ytterligare tre personer döms till kortare fängelsestraff.

Sammanlagt åtta personer döms för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Fem av dem döms till 20 års fängelse och tre andra till mellan sju och tio års fängelse.

Tidigare dömdes fem personer för mordet på journalisten. I maj förlät Khashoggis familj offentligt mördarna vilket har gjort att regimen kunnat benåda de dömda.

Den 2 oktober 2018 gick Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få alla papper klara för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Men Khashoggi lämnade aldrig konsulatet levande.

Jamal Khashoggi bodde i USA där han arbetade som kolumnist på den amerikanske tidningen Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017.

Bland annat kritiserade Khashoggi Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.

I en FN-rapport som lades fram av utredaren Agnés Callamard fann man ”trovärdiga bevis” på att kronprinsen Mohammed bin Salman hade kopplingar till mordet på Khashoggi. Kronprinsen har helt förnekat att han skulle ha beordrat mordet på journalisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.