Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera döda i attack mot buss i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 12 personer dödades och elva skadades när en tunisisk militärbuss exploderade i centrala Tunis sent på tisdagseftermiddagen. Flera av offren ingick i presidentens säkerhetsstyrka. Bombdådet betecknas som ”en attack” och nu utfärdar Tunisiens regering undantagstillstånd.

Explosionen inträffade i hjärtat av staden, på en av de största avenyerna, rapporterar SVT:s utsände Fanny Härgestam, som bor i Tunis och på tisdagskvällen var på plats vid området där bussen exploderade.

– Ett stort område är avspärrat och det är väldigt spänt på platsen, mycket rödljus och sirener. Hundratals poliser blandat med civila går omkring här. Det inträffade mitt i eftermiddagsruschen när folk var på väg hem från jobbet, sa Fanny Härgestam vid 18-tiden.

Bombdådet inträffade på gatan Mohamed V Avenue, alldeles nära ett gammalt partihögkvarter.

Tunisien inför undantagstillstånd

Presidentens talesperson Moez Sinaoui betecknade bombdådet som ”en attack” och sade att de flesta som befann sig i bussen var döda.

Tunisiens regering har utfärdat undantagstillstånd som en direkt följd på bombdådet mot bussen. Undantagstillståndet ger polis och säkerhetsstyrkor ökade befogenheter, skriver Reuters. I Tunis infördes dessutom utegångsförbud som gäller fram till klockan 5 på onsdagsmorgonen.

Tunisien införde undantagstillstånd efter attacken mot ett turisthotell i Sousse i juni. Det hävdes först för en månad sedan.

”Första gången det händer här”

Polisen undersökte på tisdagskvällen bussen och området kring den. Få människor vid platsen vill prata med SVT Nyheter men en av dem som ställer upp är en ung kille som bor alldeles i närheten: Sellami Ali.

– Jag är inte rädd, man får inte vara rädd, då har terroristerna vunnit. Det här är första gången det händer här i huvudstaden.

Tunisiska säkerhetsstyrkor har regelbundet utsatts för attacker sedan 2012, men inte i huvudstaden Tunis.

Många människor vid brottsplats

Enligt SVT Nyheters utsände verkar poliser på plats ha haft svårigheter med att spärra av området, och varit väldigt hårdhänta mot journalister och andra människor som närmat sig.

– Jag såg en kille som var blodig och leddes bort av polis, det är inte omöjligt att han fått det under ett ingripande av polisen, säger Fanny Härgestam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer