Explosion på militärbas i Irak – minst en död

Uppdaterad
Publicerad

En person ska ha dött och flera skadats i en explosion vid en militärbas söder om Bagdad i Irak under natten mot lördag.

En milisgrupp hävdar att det rör sig om en attack. Men enligt Iraks säkerhetstjänst har inga drönare eller stridsflygplan upptäckts i samband med händelsen.

Runt midnatt svensk tid inträffade flera explosioner på militärbasen Kalso i närheten av staden Iskandariya. Inledningsvis beskrev säkerhetskällor att ett flyganfall låg bakom explosionen, men de uppgifterna tillbakavisas under lördagsförmiddagen av Iraks säkerhetstjänst.

”Inga drönare eller stridsflygplan upptäcktes i luftrummet i Babylonprovinsen före eller under explosionen”, uppger Iraks säkerhetstjänst i ett uttalande.

Minst en militär tjänsteman dödades och åtta skadades i explosionen, enligt den irakiska militären.

Basen används bland annat av den Iranstödda shiamilisen Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF), som numera är en del av den irakiska armén.

Folkets mobiliseringsstyrkor hävdar att en attack låg bakom explosionen.

Israel och USA: Inte inblandade

Både Israel och USA meddelar att de inte har någon inblandning i händelsen, skriver CNN.

”Vi har noterat uppgifter som påstår att USA genomförde luftangrepp i Irak i dag. Dessa rapporter är inte sanna. USA har inte genomfört flyganfall i Irak i dag”, skriver USA:s militära centralkommando, Centcom, i ett inlägg på X.

Irakisk militär vårdas på sjukhus efter attacken. Foto: KARAR JABBAR/AFP/TT

Tidigare attackerat USA-styrkor

Folkets mobiliseringsstyrkor, kallad Hashed al-Shaabi på arabiska, beskrivs som en paraplyorganisation och utgörs av dussintals olika grupperingar. Den tidigare paramilitära proiranska gruppen bildades 2014 och deltog bland annat i strider mot terrorrörelsen IS.

Två år senare blev Folkets mobiliseringsstyrkor en officiell del av de irakiska väpnade styrkorna, men många av miliserna stöds fortfarande av Iran.

Fram till i februari deltog delar av gruppen i drönar- och raketattacker mot USA-styrkor i Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.