Invånarna i Halle samlades under onsdagskvällen för att hedra offren i attacken. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/TT

Attack mot synagoga i Tyskland – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dödades i en attack mot en synagoga i den tyska staden Halle. En 27-årig man har gripits misstänkt för attacken. Mannen har erkänt dådet och även uppgett att hans motiv var antisemitiskt. Det här vet vi just nu:

• Flera tyska medier rapporterar om en skjutning vid en synagoga i Halle, som inträffade vid lunchtid onsdag den 9 oktober. Attacken sker samma dag som den judiska fastehögtiden jom kippur.

Tidningen Bild rapporterar att sprängämnen placerats framför synagogan, en uppgift som ännu inte bekräftats av polisen.

• Polisen i Halle skriver på Twitter att en stor insats äger rum i staden, i jakten på gärningsmän. Allmänheten uppmanas att stanna inomhus och centralstationen i Halle spärras av.

Senare uppger polisen att två personer avlidit till följd av attacken – en man och en kvinna. Kvinnan ska ha blivit skjuten utanför synagogan och mannen i närheten av en snabbmatsrestaurang, rapporterar tyska Bild. Två personer skadas i dådet, enligt Reuters som hänvisar till den tyska tv-kanalen MDR.

• Under eftermiddagen griper polisen en man misstänkt för dådet. Enligt tyska Der Spiegel är mannen 27 år gammal. Initialt letar man efter flera gärningsmän, men enligt tyska medier är han den ende misstänkte än så länge.

• Ett videoklipp avslöjar att 27-åringen direktsände dådet på spelsajten Twitch. Bilder visar hur han försöker ta sig in i synagogan och skjuter mot människor. I klippet skriker han hatiska ord mot judar och förnekar att förintelsen ägt rum.

• En federal åklagare tar över fallet, rapporterar Reuters. Det indikerar att det kan finnas en misstanke om terror. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer kallar attacken för anti-semitisk.

• EU-parlamentet håller en tyst minut på onsdagen för att hedra dödsoffren.

• Attacken är den tredje vid en synagoga på ett år. Tidigare har två synagogor, en i Pittsburgh och en i Poway, Kalifornien, utsatts för liknande dåd.

• Den 11/10 erkände den misstänkte mannen dådet och han uppgav även att hans motiv var antisemitiskt, meddelar åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.