Attack mot tv-torn i Kiev – ”Tystar medier som når ut längst”

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner har inträffat vid tv-tornet i centrala Kiev. Fem personer ska ha dödats i attacken och tv-kanaler ligger nere, uppger ukrainska myndigheter.

– Det är ett slag mot pressfriheten, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser.

Vid 16.30-tiden på tisdagen kom uppgifter om en attack mot tv-tornet i Kiev. Enligt ukrainska myndigheter ska Ryssland ligga bakom.

”Ryska ockupationsstyrkor sköt mot ett tv-torn i Kiev. Till följd av beskjutningen skadades hårdvara. Kanalsändningar kommer att vara tillfälligt otillgängliga”, skriver Ukrainas statliga tjänst för särskild kommunikation och informationsskydd.

Kriget i Ukraina

Bilder visar hur en byggnad intill tv-tornet ryker kraftigt. Enligt journalister på plats från nyhetsbyrån AFP står tornet fortfarande kvar. 

Förberedelse i ett angrepp

Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, kan en rysk attack mot tv-tornet vara en del av förberedelserna inför ett större angrepp mot Kiev. Han säger att han är förvånad att det inte skett tidigare.

– Man vill inte att det ska komma ut bilder på när man håller på och skjuter Kiev sönder och samman, säger Jörgen Elfving.

”Slag mot pressfriheten”

Teknisk utrustning har förstörts och ukrainska inrikesdepartementet uppger att ”kanalerna inte kommer att fungera på ett tag”. Ett reservsystem ska tas i bruk så snart som möjligt för att kunna återuppta sändningarna.

Attacken mot tv-tornet är enligt Erik Halkjaer, journalist på Reportrar utan gränser, ett slag mot pressfriheten och försvårar möjligheten att ta del av nyheter i landet.

– Tv-medierna är de stora, det är de som majoriteten av befolkningen tillgodogör sig. Man tystar alltså de medier som når ut längst på landsbygden och i städerna i Ukraina och man får vända sig till radio och internet, säger Erik Halkjaer.

Fem personer har dött i samband med händelsen, uppger ukrainska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet